Ispaljeno 1.497 raketa

Jedna od najtežih sezona za Protivgradnu preventivu

  • 15.10.2018. 10:24

Direktor preduzeća "Protivgradna preventiva Republike Srpske" Tihomir Dejanović rekao je da je ovogodišnja sezona, tokom koje je dejstvovano 43 dana, odnosno ispaljeno 1.497 raketa, bila jedna od najtežih u proteklih 20 godina.

Dejanović ističe da je do ove sezone najveći broj dana sa pojavom grada bio 37 dana, i to 2007, a prosjek utroška raketa za jednu sezonu u posljednjih pet godina oko 820 raketa, dok je u ovogodišnjoj sezoni ispaljeno skoro duplo više. 

"Srećom, resorno ministarstvo je na vrijeme uplatilo ono što smo od njih potraživali za nabavku protivgradnih raketa, pa smo imali dovoljan broj raketa da odgovorimo na sve potrebe", rekao je Dejanović Srni. 

On naglašava da je najviše problema bilo u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, oko Kozare, Kostajnice. 

"Ovdje je ispaljen najveći broj raketa u ovoj sezoni", istakao je Dejanović. 

Prema njegovim riječima, na području Semberije, podmajevičkog kraja i Majevice ove godine nije zabilježen veći stepen oštećenja uzrokovanih gradom. 

"Na ovom području ispaljeno je oko 300 raketa", naveo je Dejanović. 

On je rekao da je "Protivgradna preventiva" reagovala u svim danima kada je to od nje zahtijevano, a u skladu i sa postojećim zabranama zbog kontrole leta, odnosno bezbjednosti avio-saobraćaja. 

Dejanović je konstatovao da, s obzirom na sve okolnosti, te broj dana sa pojavom grada, kao i na sve zabrane za ispaljivanje raketa u vezi sa kontrolom leta, treba biti zadovoljan radom "Protivgradne preventive Republike Srpske" u ovogodišnjoj sezoni. 

"Uspjeli smo da najveći broj usjeva odbranimo od grada", naglasio je Dejanović. 

On napominje da je i dalje neodgovoran odnos nekoliko lokalnih zajednica koje izbjegavaju da uplate sredstva za protivgradnu zaštitu, a nekoliko njih, među kojima su Kozarska Dubica i Doboj, kako kaže, nisu izdvojile ništa za ove namjene u ovoj godini. 

"Opština Ugljevik je počela da izmiruje dug, potom i opština Lopare sa po jednom ili dvije uplate", rekao je Dejanović. 

Govoreći o gradu Bijeljina, koji je prošle godine dugovao 24.000 KM, Dejanović je naveo da je u ovoj godini taj dug skoro izmiren, odnosno da su ostale još dvije rate. 

On je naglasio da "Protivgradna preventiva Republike Srpske" ima dobru saradnju sa proivgradnim službama Hrvatske i Srbije, a da je u ovoj sezoni ostvarena saradanja i sa dvije službe preventivne zaštite u Austriji. 

"I dalje radimo na realizaciji projekta modernizacije `Protivgradne preventive`, a od naredne godine krećemo u nabavku aviona koji će služiti za protivgradnu zaštitu onda kada je zabranjeno ispaljivanje raketa", rekao je Dejanović. 

Sezona dejstvovanja "Protivgradne preventive" počela je 15. aprila, a završena je danas.