Nakon današnjeg sastanka

Jedinstvena poruka stranaka iz Srpske: Nastavićemo da slavimo Dan Republike!

19:08, 02.04.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Deveti januar je Dan Republike, i nastaviće da se obilježava i slavi bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, dogovoreno je to na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Republika Srpska će, najvjerovatnije parlamentarnim putem, pronaći način kako da se izbori sa presudom, tako da nikoga ne ugrožava, a da štiti interese građana, poručuje domaćin sastanka Željka Cvijanović.

Predsjednica Republike tvrdi da Srpska više neće pristajati na ultimatume i da će biti spremna da odgovori na svaki izazov.

"Ono što smatram lično, a to je da je, osim samo odgovarati na određene prijetnje, mislim da i mi sami moramo da počnemo da postavljamo određene uslove. I opet, reći ću da uslov svih uslova treba da bude da se omogući normalno funkcionisanje svih, i upražnjavanje onog što su naše potrebe, tradicije, običaji, sve ono što je vezano za identitet svih koji žive u BiH, a ne da jedni drugima osporavamo određene stvari", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

U zajedničkoj izjavi sastavljenoj od osam zaključaka, na koju su se potpisali predsjednica Republike, srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik Vlade, predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka iz Republike Srpske, piše da je deveti januar istorijska činjenica, i da nijedan sud ne može da je ospori. Ustavni sud BiH je, poručuju učesnici sastanka, odavno prešao u polje politike, s ciljem dezintegracije Republike Srpske.

"Narod Republike Srpske na referendumu je rekao da želi da se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske, i obaveza svih institucija, i nas, političkih predstavnika koji predstavljamo taj narod je da to poštujemo", istakao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske.

"Političko pitanje je koliko će ovo daleko da ide i kako će da se završi. Svima je jasno da ne možemo dva puta raspisivati referendum o Danu Republike, ne možemo u Republici Srpskoj naći čovjeka koji kaže ne želim da slavim, takvog čovjeka nema. Pitanje je šta ide iza ovoga, da li je ovo neka nova najava radikalizacije političkih poremećaja, koliko je ovo povezano sa neformiranjem Savjeta ministra", smatra Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Predstavnici opozicionih partija vjeruju da je danas napravljen iskorak, i da, ubuduće, neće biti nikakvih podjela kada je u pitanju opšti interes Republike Srpske i njenih građana. Kažu da je na sastanku “pao dogovor” da se, i neka druga pitanja koja predviđaju da će se otvoriti u budućnosti, rješavaju na isti način.

"Mi iz SDS-a smatramo da će Republika Srpska uvijek slaviti 9. januar i da je to jedna od jako važnih stvari. Mi iz SDS-a smo uvijek za dogovor oko stvari koje se odnose i koje su od značaja za Republiku Srpsku", rekao je Miladin Stanić, član Glavnog odbora SDS-a.

"Na svaku odluku možete dati legitiman pravni odgovor koji vam može omogućiti da slavite 9. januar kao Dan Republike, i mi ćemo to uraditi. To je definitivno", ocijenio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

A pravni odgovor lako bi mogle da budu izmjene Zakona o Danu Republike, i to tako da se neznatno izmjeni forma, a da suština ostane ista. Sa sastanka je otišla poruka da Republika Srpska ne brani nikome u BiH da obilježava svoje praznike i njeguje nacionalni identitet, ali da, isto tako, neće dozvoliti da njenim građanima isto pravo bilo ko ospori.