Javnost čeka reakciju nadležnih na sramne izjave Nebojše Vukanovića

  • 31.05.2020. 19:21

Ne prestaju da stižu reakcije na neprimjerene izjave narodnog poslanika Nebojše Vukanovića koji je uvrijedio lica sa posebnim potrebama.

Njegove sramne izjave iz Parlamenta i sa gostovanja po sarajevskim televizijama, mnogi ne mogu da zaborave.

"Dolazi, ponaša se kao osoba sa posebnim potrebama ovdje divlja. To mogu da rade samo osobe sa posebnim potrebama to normalan čovjek ne može uraditi", rekao je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS.

Ove dvije rečenice uvrijedile su mnoge. Baš zato su riječi osude stigle sa svih strana, odreagovala su brojna udruženja i pojedinci. Kažu, sve ovo je nedopustivo. Uputili su dopise na više adresa, čekaju odgovore ali i rješenja jer kažu, riječi narodnog poslanika su uvredljive i bolne.

"Sada molim sve građane, prije svega obične ljude, naše kolege i naše komšije ali javne ličnosti da djecu sa posebnim potrebama, lica sa intelektualnim poteškoćama, djecu koja se rađaju u stanju mentalne retardacije ostave i da ih ne pominju u svom kontekstu bilo kog govora posebno mržnje", istakla je Gospava Rađen Radić, sekretar Saveza udruženja "Menerali" Republike Srpske.

"Ja u ovom trenutku očekujem reakciju svih nadležnih institucija jako je važno da institucije sistemski stanu iza zaštite ljudskih prava. Ovo nije pitanje jednog poslanika, ovo nije pitanje borbe protiv opozicije kako se konstantno pokušava predstaviti u javnosti", naglasila je Ana Kotur Erkić, pravnica i aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom.

Političari treba da razmisle šta govore i budu primjer kako se ruše predrasude, a ne da čine suprotno, poručuju iz Trebinja. Mijat Šarović, roditelj djetetata sa poteškoćama u razvoju kaže da nije mogao ni da zamisli da bi neko izgovorio ono što je izgovorio Nebojša Vukanović.

"Ne razmišljati i tako nešto izjaviti da osobe sa posebnim potrebama nisu normalne i da osobe sa posebnim potrebama divljaju, to je za svaku osudu. Ja ovdje isključivo govorim kao roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju kao pojedinac, mislim da mi niko na ovom svijetu ne može zabraniti da dajem izjavu. Ne vrijeđam nikoga ali na uvrede hoću da odgovorim", rekao je Mijat Šarović, roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Osobe sa posebnim potrebama su ravnopravni članovi društva, nisu nenormalni niti divljaju, u glas ovih dana poručuje oko 3.500 članova iz 29 uduženja iz cijele Republike Srpske. Još dodaju, uplitanje u političke zavrzlame vrijeđa ih isto kao i uvredljive rečenice narodnog paslanika Vukanovića.