Plan Vlade Republike Srpske

Javne zdravstvene ustanove na trezoru do 2023. godine

  • 29.01.2020. 20:17

Sve javne zdravstvene ustanove Srpske do 2023. prelaze na trezor. Plan je to Vlade Republike Srpske što je i definisala u Programu ekonomskih reformi za period 2020 -2022. godine. Vlada je imenovala radnu grupu za uvođenje trezorskog sistema poslovanja u primarni zdravstveni sistem Srpske, koja će da priprema zdravstvene ustanove za takav način poslovanja.

"Trezorski vid poslovanja funkcioniše u socijalnoj zaštiti, prosvjeti itd., a napominjemo da se njegovim uvođenjem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne mijenja način finansiranja, nego uvodi potpuna namjenska kontrola utroška sredstava. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske opredeljeno je da se uvede bolja kontrola i racionalizacija trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu s ciljem da se prvenstveno pacijentima obezbijedi kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita", ističu iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Banjalučke gradske vlasti pozdravljaju uvođenje bolje kontrole trošenja sredstava u zdravstvenim ustanovama, ali ne i finansiranje zdravstvenih ustanova iz budžeta grada. Prelazak na trezor prihvatljiv je samo ako se radi o protoku novca od Fonda zdravstevnog osiguranja do gradskog budžeta, poručuje gradonačelnik Igor Radojičić. 

"Ako se radi o promjeni sistema finansiranja tu postoji problem i Banjaluka nije za to jer Fond zdravstvenog osiguranja i prikuplja sredstva za zdravstvenu zaštitu i primarnu, sekundarnu i tercijarnu i treba da finansira sva tri nivoa. Ako se radi na tome da se izvrši samo bolja kontrola i finansiranje i ostalog onda nije problem", izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Na trezorski sistem su od ove godine prešli i Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu, kao i Domovi zdravlja u Derventi i Bratuncu. Na redu je Prnjavor, gdje su postavili nekoliko uslova.  

"S obirom da je došlo do povećanja plata u zdravstvu, neophodno je da se nađe način kako da se obezbijedi ta razlika sredstava. S druge strane mi u opštini jedan odnosno dva u mjesecu isplaćujemo plate za prethodni mjesec, što očekujemo da u FZO prate takvu dinamiku i treći uslov jeste da u narednom periodu ne bude povećanja privatne porodične medicine", kazao je Darko Tomaš, načelnik Prnjavora.

Dom zdravlja Čelinac i Zavod za stomatologiju već više od godinu dana uspješno funkcionišu po trezorskom sistemu poslovanja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Poručuju da ovaj sistem ni na koji način ne mijenja finansiranje zdravstvene zaštite za stanovništvo, koje će i dalje biti iz doprinosa putem FZO Republike Srpske. 

 

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина