Boris Pašalić

Jasan stav Srpske: Ne dolazi u obzir formiranje zajedničkog ministarstva poljoprivrede

  • 12.04.2019. 13:46

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da ne dolazi u obzir bilo kakvo formiranje zajedničkog ministarstva poljoprivrede na nivou BiH i da je to jasan stav Republike Srpske.

Pašalić je istakao da Republika Srpska ima uređenu oblast u poljoprivredi i da sve dobro funkcioniše. 

"Imamo donošenje zakonskih akata i agrarna plaćanja. U Republici Srpskoj formirana je Agencija za agrarna plaćanja, a u Federaciji je nema. Spremni smo da sarađujemo sa kolegama u Federaciji i na nivou BiH, ali isključivo prema Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, tj. Ustava BiH i u skladu sa mehanizmom koordinacije koji je ranije usvojen", rekao je Pašalić novinarima u Brodu. 

On je podsjetio da Republika Srpska ima Ustavom definisane nadležnosti i dodao da je spremna na dogovor o određenim pitanjima. 

"BiH nije jedina zemlja u kojoj je ovako uređena nadležnost u poljoprivredi. 
Zainteresovani smo da imamo jednu tačku na nivou BiH koja koordiniše aktivnosti entitetskih ministarstava. Mislim da je to sprovodiv sistem i taj stav ćemo podržati i ubuduće kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji", naveo je Pašalić. 

On je istakao da Republika Srpska nema problema kada je riječ o upravljanju u oblasti poljoprivrede, što nije slučaj u Federaciji BiH, gdje nadležnost imaju i kantoni. 

SDA je kao rješenje za prevazilaženje nesuglasica u vezi sa raspodjelom resora u budućem sazivu Savjeta ministara ponudila formiranje dva dodatna ministarstva na nivou BiH - za EU integracije i ministarstvo poljoprivrede, što je za SNSD neprihvatljivo jer je protivustavno.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.