Upozoravaju sve nedaće na putu

Japan donirao tri "Crvena čuvara" "Autoputevima Srpske"

  • 20.11.2019. 19:44

Kada se tokom vožnje na autputevima u RS ispred vas stvori crveni automobil to nije policijska patrola to je saobraćajna aptrola Autoputeva RS koja će vas upozoriti na sve nevolje i nedaće na putu.

Tri crvena specijalizovana patrolna vozila za nadzor i održavanje auto-puteva, patroliraće zahvaljujući donaciji Vlade Japana, tačnije Japanske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj preduzeću "Autoputevi Srpske".  Vrijednost je veća od 600.000 maraka. 

"Ova patrolna vozila će učiniti dakle korišćenje ovih patrolnih vozila biće spašeni životi vozača, ljudi u RS. I zaist anam predstavalja veliko zadovoljstvo što smo u prilici da izvršimo donaciju ovih patrolnih vozila", izjavio je Hidejuki Sakamoto, ambasador Japana u BiH.

Automobili su opremljeni posebnom opremom, ekranima, signalizacijom, a desetak  vozača je već prošlo posebnu obuku. 

"Opremljeni su i svjetlosnom signalizacijom i saobraćajnom signalizacijom da intervenišu hitno u smislu regualcije saobraćaja i obezbjeđivanja pristupa Hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji, kome god treba", izjavio je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Vlada Japana decenijama pomaže Republici Srpskoj. Donirala je autobuse za gradski prevoz Banjaluci, organizovali su obuke domaćih saobraćajnih stručnjaka u Japanu, dali sredstva za mostove u Modriči i Doboju, pomagali obnovu škola. Sada su stigla i vozila koja će, kaže ministar saobraćaja i veza, dosta pomoći vozačima na autoputevima. 

"Imati stalni kontakt sa učesnicima u saobraćaju i preko ovih monitora obavještavati o sanju na putevima o meteorloškim uslovima, eventualnim saobraćajnim nezgodama, klizištima i svemu ostalom. Opremljena su opremom za obezbjeđivanje mjesta koja su opasna  kao i za pomoć stradalim u toku saobraćajnih nesreća", kazao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

 "Crveni čuvari", kako su nazvali nova vozila, na autoputeve izlaze čim budu registrovani.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.