Sastanak Čubrilović - Jelinčić

Jačati zajedničke vrijednosti Srba i Slovenaca

  • 17.05.2019. 20:53

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i poslanik u Državnom saboru Slovenije Zmago Jelinčić istakli su danas tokom razgovora u Banjaluci da postoje veoma dobri odnosi između Srba i Slovenaca, i u Sloveniji i u Srpskoj i Srbiji, te da je potrebno unapređivati kulturnu saradnju i jačati zajedničke vrijednosti.

Čubrilović i Jelinčić razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje između institucija Republike Srpske i Slovenije, a posebno o jačanju privredne, ekonomske i kulturne saradnje, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Sagovornici su se saglasili da su srpski i slovenački narod, kao dio šire slovenske zajednice, tokom svoje istorije, imali veoma dobru saradnju i na sličan način su vodili borbu za očuvanje svog nacionalnog identiteta, svoje kulture, jezika i običaja.

Čubrilović i Jelinčić razgovarali su i o predstojećim izborima za Evropski parlament i važnosti da svaku nacionalnu zajednicu zastupaju njeni autentični predstavnici, kako bi mogli adekvatno da reprezentuju i izražavaju interese svog naroda, navodi se u saopštenju.