Srebrenka Golić u zvaničnoj posjeti

Jačati saradnju Srpske i Bjelorusije

  • 19.09.2019. 17:36

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju Republike Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, razgovarala je danas u Minsku sa potpredsjednikom Vlade Republike Bjelorusije Vladimirom Dvornikom.

Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar prirodnih resursa i ekologije Bjelorusije Andrej Hudik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i hrane Bjelorusije Aleksej Bogdanov razgovarano je o mogućoj saradnji Republike Srpske i Bjelorusije. 

Potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić upoznala je svog bjeloruskog kolegu sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i BiH i istakla da je Srpska nakon proteklih opštih izbora u rekordnom roku formirala vlast i donijela ključne akte za njeno funkcionisanje. Potpredsjednica Golić izrazila je nadu da je ova posjeta početak intenzivnije saradnje sa Bjelorusijom, prvenstveno u oblasti turizma, poljoprivrede, poljoprivredne i šumske mehanizacije, razmjene studenata i akademskog osoblja, kao i u drugim sferama. 

Potpredsjednik Vlade Bjelorusije Vladimir Dvornik zahvalio je delegaciji Republike Srpske na dolasku, ali i na konkretnim prijedlozima kada je riječ o saradnji, što, kako je rekao, samo pokazuje ozbiljnost u namjeri predstavnika vlasti u Republici Srpskoj da dodatno poboljšaju život svojih građana. Potredsjednik Dvornik izrazio je želju da u što skorije vrijeme predstavnici Ministarstva poljoprivrede Bjelorusije posjete Republiku Srpsku i lično se uvjere u mogućnosti koje ona nudi,  nakon čega bi se moglo govoriti i o konkretnim koracima i potpisivanju sporazuma o saradnji između Republike Srpske i Bjelorusije. On je izrazio zadovoljstvo što Srpska nema carinskih barijera u izvozu prizvoda, što predstavlja, kako je rekao, korak bliže zajedničkoj saradnji i plasiranju eventualnih zajedničkih proizvoda na druga tržišta. 

Potpredsjednik Bjelorusije izrazio je želju da u što skorije vrijeme ugosti i delegaciju privrednika iz Republike Srpske koji bi došli da sa svojim kolegama iz Bjelorusije razgovaraju o konkretnoj saradnji, posebno kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima koji bi našli svoje mjesto na policama u Bjelorusiji i obrnuto. Potpredsjednica Golić upoznala je svog bjeloruskog kolegu sa radom predstavništava koje Srpska ima u Evropi i svijetu i izrazila nadu da bi jedno takvo moglo da se otvori i u Bjelorusiji. 

Sastanku sa potpredsjednikom Vlade Bjelorusije prethodio je sastanak delegacije Srpske u Ministarstvu za prirodne resurse i zaštitu životne sredine Bjelorusije. Na sastanku se razgovaralo o konkretnim vidovima moguće saradnje, prvenstveno kada je riječ o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je rekla da je fascinirana sa čistoćom na ulicama Minska i izrazila nadu da bi i Republika Srpska mogla da iskoristi iskustva koje Bjelorusija ima u oblasti  upravljanja otpadom. Minsk se nalazi  među 3 najčistija grada u svijetu. Ministar za prirodne resurse i zaštitu životne sredine Bjelorusije Andrej Hudik upoznao je delegaciju Srpske da ta zamlja raspolaže sa mnogo zaštićenih prirodnih područija te da je 9% teritorije Bjelorusije je pod zaštitom. Ministar Golić je svog bjeloruskog kolegu upoznala sa prirodnim ljepotama sa kojima Srpska raspolaže i napomenula da Srpska ima nešto malo manje od 1% teritorije koja je pod zaštitom. 

Delegacija Republike Srpske obišla je danas i najveću fabriku koja se bavi razdvajanjem otpada na području Minska. Srpska još uvijek nema razvijen sistem razdvajanja otpada, a primjeri koji se mogu vidjeti u Minsku pomoći će nadležnima da u narednom periodu urede i tu oblast. Ministar Bjelorusije pozdravio je mjere koje Srpska želi da uvede novim Zakonom o upravljanju otpadom, prvenstveno kada je riječ o uvođenju naknada za posebne kategorije otpada, kao što su plastične kese, gume, električni i elektronički otad, akumulatori, baterije i otpadna ulja. On je istakao da se u Bjelorusiji takve mjere već odavno primjenjuju i da su se pokazale kao pun pogodak, kada je riječ o prevenciji nastanka otpada i korišćenju prirodnih materijala. 

Delegacija Republike Srpske posjetila je i Republički centar za ekološka istraživanja koji se, između ostalog, bavi analizom i praćenjem svih vrsta otpada koje se proizvedu u Bjelorusiji i glavna su institucija za kontrolu dokumenata za procjenu uticaja na životnu sredinu. 

Delegacija Republike Srpske koju predvodi potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić svoju dvodnevnu posjetu Bjelorusiji završiće posjetom hidrometeorološkom zavodu.