Banjaluka

Izvršni komitet SNSD-a o budžetu, vlasti na bh. nivou i Pribeovom izvještaju

  • 13.12.2019. 18:29

Budžet za narednu godinu, vlast na BiH nivou i izvještaj Rajnharda Pribea o vladavini prava u BiH, teme su koje su se našle pred Izvršnim komitetom SNSD-a. 

Više novca u narednoj godini biće odvojedno za plate i penzije, privredu ali i investicije poručuje lider SNSD-a Milorad Dodik. Četiri odsto više odnosno 40 miliona maraka planirano  je u budžetu za penzije dok je 10% više novca planirano za plate. 

Cilj je kaže Dodik da prosječna plata u Republici Srpskoj bude 1.000 maraka. Dok će najniža plata odlukom Vlade biti 520 maraka ukoliko se socijalni partneri ne dogovore drugačije.

“Moram da kažem da je za nivo plata obezbijeđeno povećanje budžetskih sredstava u iznosu od 10% ili 72 miliona, budžet je ukupno planiran 3 milijarde i 423 miliona maraka i veći je za 3,3 % u odnosu na rebalansirani budžet iz ove godine”, kaže lider SNSD-a, Milorad Dodik.

Za investicije u Srpskoj biće izdvojeno 39% novca više dok će stavka za privredu biti vraćena i za nju izdvojeno 10 miliona. Nastavlja se sa ulaganjem u zdravstveni sistem, prioritet biće bolnica u Doboju, nastavak ulaganja u Klinički centar ali i izgrdanja kardiovaskularne hirurgije. 

Razloga za zadovoljstvo imaju i poljoprivrednici, 6% novca više donosi im novi budžet. Značajna podrška Vlade odobrena je i za sportske klubove širom Republike Srpske a na tome se neće stati tvrdi Dodik.

“Smatramo da treba podržati sportske klubove i mislimo da u idućoj godini imajući u vidu da je obavljena reforma sektora Lutrije RS što omogućava povećanje sredstava da će jedan značajan dio sredstava planirano je oko 10 miliona biti upućeno sportskim organizacijama”, kaže Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a odbacio je izvještaj Rajnharda Pribea o vladavini prava u BiH. Riječ je o izvještaju koji niko od institucija nije tražio a pokušava se nametnuti kao obavezujući kaže Milorad Dodik. Poručuje da je  izvještaj politički motivisan i pokušaj da se diskredituje Ustav BiH ali i ustavna prava Republike Srpske.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм