Izvještaj Savjetu bezbjednosti

Izvještaj UN-u: SDA inicijativom o promjeni imena Srpske udara u srce Dejtona

  • 04.05.2019. 19:10

Najavljenom inicijativom da će od Ustavnog suda BiH zatražiti da se ime Republika Srpska proglasi neustavnom, SDA udara u srce Dejtonskog sporazuma, stoji u 21. izvještaju koji je Republika Srpska uptila Savjetu bezbjendosti UN-a. Vlada Srpske upozorava da je to provokativan i destabilizujući politički korak.

 “Provokativna inicijativa SDA da bude osporeno ime Republike Srpske predstavlja direktno osporavanje legitimiteta Srpske i kao takva mora biti osuđena. Ova inicijativa nema pravno uporište. U Ustavu se ime Republike Srpske pominje na još deset mjesta. Ustav je centralni element međunarodnog ugovora, Dejtonskog sporazuma, a Republika Srpska, upravo pod tim imenom, jedna je od strana ugovornica”, stoji u izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN-a.

Spornu inicijativu nije osudio ni Savjet za provođenje mira u BiH, što pokazuje da to tijelo nije sposobno da adekvatno osudi Bošnjake. Ime Republika Srpska ne vrijeđa nikoga, i mnoge evropske zemlje nose nazive najvećih etničkih grupa, navodi se u izvještaju. Upravo evropski put BiH je zaporavo blokiran potezima SDA.

“SDA blokira formiranje Savjeta ministara, a ta blokada podriva sposobnost BiH da donosi i realizuje reforme potrebne za evropske integracije. Sve veće stranke u BiH podržavaju evropske integracije zemlje i sve stranke treba da sarađuju sa ciljem postizanja ovog zajedničkog cilja”, stoji u izvještaju.

Svima je jasno da SDA jedina koči formiranje Savjeta Ministara BiH, kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH. Na taj način, kaže, ignorišu izbornu volju srpskog naroda.

“Zakon o savjetu ministara BiH je prekršen. Predsjedavajući Savjeta ministara je trebao da bude davno izabran. Vidljivo je da uslovljavaju. Traže neke uslove koji nisu nigdje napisani, samo su imaginarni, i u njihovim glavama stanuju takvi uslovi. Kao što je aktivacija MAP-a. I ono što je potpuno jasno, da kroz tu vrstu priče i uslovljavanja žele da prikriju haotično stanje unutar SDA”, kaže poslanik SNSD-a u PD parlamenta BiH, Staša Košarac.

U izvještaju koji je u ime Republike Srpske premijer Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN-a i članicama Savjeta bezbjednosti, Vlada Republike Srpske izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.