"Prvi put Srpska nije crna ovca"

Izvještaj Incka UN-u do sada najpovoljniji za Srpsku

  • 07.05.2019. 19:13

Izvještaj Republike Srpske i visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti UN-a nemaju mnogo toga zajedničkog. Ono što se poklapa jesu navodi da još nije formirana vlast u BiH i to zbog neslaganja vodećih stranaka oko reformi izbornog zakona i puta BiH ka Nato-u. 

Incko nije propustio ni ovaj put da označi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao osobu koja najčešće dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Napomenuo je i da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju danas koristi kako kaže za blokiranje ključnih procesa. 

"Budući da su spoljna politika i odbrana nadležnosti države, Rezolucija nije imala nikakav pravni učinak. Međutim, Rezolucija se sada ističe kao razlog da Republika Srpska odbije knjiženje vojne imovine u Republici Srpskoj na državu BiH i podnošenje godišnjeg nacionalnog programa BiH NATO-u. U praksi se Rezolucija sada koristi za blokiranje ključnih procesa, što predstavlja direktno kršenje nekoliko temeljnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući ustavni poredak BiH i njen suverenitet.

Nije Incko zaboravio ni presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Po njegovom mišljenju, to je jedan od događaja koji su obilježili posljednjih 6 mjeseci. Naveo je i da visoki zvaničnici Republike Srpske i dalje negiraju i omalvažavaju presude međunarodnih sudova za ratne zločine. 

"Žalosno je da mnogi u BiH nastavljaju promovisati revizionističke narative o sukobu i poricati genocid u Srebrenici, koji su potvrdila dva međunarodna tribunala. U tom kontekstu, Republike Srpska je formirala komisije za ponovno tumačenje događaja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995. godine. Ove komisije će donijeti vrlo malo istorijske vrijednosti ili pridonijeti pravdi i pomirenju, budući da su događaji u BiH tačno dokumentovani i kao dio pravnih postupaka protiv počinilaca ratnih zločina od strane domaćih i međunarodnih sudova", stoji u saopštenju.

Vlada Srpske u svom izvještaju navodi da su komisije za Srebrenicu i Sarajevo dio traganja za istorijskom istinom i da su potpuno nezavisne. Objašneno je i da je komisija a Sarajevo formirana jer je Federacija odbila da formira komisiju o stradanju Srba u Sarajevu još prije 15 godina. Takođe navode da Komisija za Srebrenicu nema zadatak da zločin ospori, već da se dođe do istine o svim stradalima. 

"Komisija za Srebrenicu je nužna zato što je izvještaj iz 2004. godine, koji je Vlada Republike Srpske usvojila, napisan sa prethodno utvrđenim zaključcima, a koncipiran tako da ignoriše stradanja Srba u tom području i usvojen pod prisilom. Ovaj izvještaj pripremljen je prema diktatu tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Sam Izvještaj dokumentuje Ešdaunovu duboku upletenost u pisanje ovog izvještaja, kao na primjer postavljanjem članova Komisije i davanjem naloga u pogledu sadržaja datog izvještaja", stoji u izvještaju.   

Mi smo svoje u izvještaju rekli poručuje premijer Radovan Višković. Izvještaj Republike Srpske je poslat a kada je riječ o Inckovom  jedan je od najblažih, smatra premijer. Posebno jer i sam Incko navodi da osim Savjeta ministara, nisu formirane ni Vlada Federacije ali i 4 kantona u ovom entitetu. 

“Prvi put Republika Srpska nije crna ovca u BiH bar po mišljenju Visokog predstavnika i OHR, morao je da prizna da problem u BIH ne stanujeu RS nego je u ovom trenutku problem u drugom entitetu i mislim da je sigurno teške volje morao to da prizna", poručuje premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Priznao je Valnetin Incko i da je SDA najavila mogućnost upućivanja apelacije Ustavnom sudu BIH o imenu Republike Srpske što je navedeno i u izvještaju Vlade Srpske. Ipak, naglasio je Incko i da SDA tu inicijativu nije realizovala ali i da je to jedan od razloga zbog koga su usporeni politički dogovori i da je to podstaklo srpske politčke partije da zaprijete secesijom.