NSRS

Izvještaji službe za reviziju i fiskalnog savjeta pred poslanicima

  • 05.03.2019. 19:17

Izvještaji Glavne službe za reviziju i Fiskalnog savjeta našli su se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske. U 2018. godini revizorska služba uradila je 63 revizije, od toga je 25 pozitivnih mišljenja, a 38 sa rezervom.

Negativnih mišljenja nije bilo. Upravo na to regovala je opozicija. Čudno im je, kažu, da niko ko se našao pod lupom revizora nije dobio negativnu ocjenu.

“Jedna od po meni bitnih stvari je ta da kroz ovaj izvještaj nema negativnih izvještaja ali prosto ne mogu da vjerujem da je sve ovako idelano i odlično funkcioniše", kaže Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izvještaji Glavne službe za reviziju su analitični i mogu poslužiti institucijama za efektivniji rad, poričuje potpredsjednik Skupštine Željka Stojičić.

Kako kaže, u narednom periodu Služba za reviziju trebalo bi da više sarađuje i sa službama internih kontrola u kontrolisanim instititucijama, jer im je cilj isti, a to je nadzor i kontrola rada.

"U ovom izvještaju takođe nisu dati navedeni nalazi i preporuke koje su date u pojedinačnim revizorskim izvještajima ali ukoliko se pogledaju na sajtu glavne službe za reviziju i ovi pojedinačni izvještaji može se konstatovati da je finasijsko izvještavanje većne kontrolisanih korisnika dovedeno  na zadovoljavajući nivo”, kaže Željka Stojičić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U skupštinsku raspravu uključio se i premijer. Osvrnuo se na često pominjanje korupcije u skupštinskoj sali. Posebno na opaske poslanika koji smatraju da bi Služba za reviziju trebalo da bude ta koja kontroliše sva tri nivoa vlasti. Radovan Višković kaže da Republika Srpska  ima zakonske mogućnosti za borbu protiv korupcije ali da sudovi i tužilaštva po ovom pitanju ne rade svoj posao.

“Ja zaista iz ugla predsjednika Vlade pozivam institucije koje su nadležne prozivam ih, dajte ljudi počnite da radite svoj dio posla i kako narodni poslanici kažu kako vas nije sramota da primate platu za svoj nerad”, kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Saglasan je premijer i sa posalnicima da je, kako kaže, suludo što se danas raspravljalo o izvještaju fiskalnog savjeta za 2017. i planovima za 2018. Ipak u izlaganju izvještaja poručeno je da je Fiskalni savjet sve obaveze izvršio. Takođe, poručeno je da će Fiskalni savjet biti nezavisni organ i da će sve primjedbe poslanika uvažiti.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм