Izučavanje u školama stradanja srpskog naroda u svim ratovima

  • 08.04.2021. 15:46

Radi jačanja svijesti o stradanju srpskog naroda i razvijanja kulture sjećanja, a kroz usvajanje metodologija rada o izučavanju žrtava Holokausta, pokrenute su aktivnosti koje će omogućiti dodatno izučavanje stradanja srpskog naroda u svim ratovima, saopšteno je nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Tome je prethodila izrada priručnika za nastavnike za integrativni, tematski pristup izučavanju predmeta od nacionalnog značaja pod nazivom "Očuvanje srpskog nacionalnog interesa i nacionalnih vrijednosti u kontekstu osnovnog vaspitanja i obrazovanja", ističu iz Vlade koja je danas usvojila informaciju o realizaciji aktivnosti za sprovođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Srpskoj za period 1. januar-31. mart.

Priručnik je namijenjen nastavnicima koji realizuju nastavu srpskog jezika i književnosti, istorije, geografije, poznavanja prirode i društva, muzičke kulture i likovne kulture.

Koristeći ovaj priručnik, nastavnici iz Republike Srpske, ali i iz Srbije, će kroz pomenute predmete ili međupredmetne sadržaje, učenike osnovnih škola upoznavati sa nacionalnim identitetom srpskog naroda bez obzira gdje žive, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Koristeći Priručnik, nastavnici iz Srbije i Srpske će zajedno sa učenicima raditi na očuvanju jedinstvenog srpskog nacionalnog identiteta, njegovanju zajedničkih tradicionalnih, kulturnih, istorijskih i nacionalnih vrijednosti, te graditi svijest o jedinstvenim interesima i ciljevima kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti bez obzira na prostorna ograničenja.

Ministarstvo prosvjete i kulture radi i na unapređenju saradnje sa poslovnom zajednicom i poslodavcima na nivou lokalne zajednice, kako bi upisna politika odgovorila potrebama tržišta rada i kako bi se stvorili uslovi za bolju organizaciju praktične nastave u preduzećima.

Plan upisa za školsku 2021/2022. godinu je donesen u skladu sa potrebama lokalne privrede, pri čemu su uzeti u obzir podaci o nezaposlenim licima koji vodi Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, te mišljenja Privredne komore, Zanatske komore, Unije udruženja poslodavaca i ostalih društvenih partnera, kao i rezultati obavljenih anketa učenika i roditelja.

Predstavljene su i druge značajne aktivnosti u oblasti reforme predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja, a Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženo je da, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, Zavodom za obrazovanje odraslih, Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva i stručnim tijelima formiranim u okviru procesa reforme obrazovanja, nastavi ostvarivanje mjera i aktivnosti utvrđenih Akcionim planom uz poštovanje postavljenih rokova za realizaciju, nosilaca aktivnosti i očekivanih rezultata.

Vlada je donijela odluku o korišćenju sredstava granta za posebne namjene u iznosu 155.500 KM, prikupljenih na izdvojenom računu "Fond partner", za održavanje mreže agrometereoloških stanica.

Informacije agrometeoroloških stanica koristi izvještajno prognozni softver koji koriste poljoprivredni proizvođači i savjetodavna služba za određivanje mjera zaštite usjeva i voćnjaka, što direktno utiče na razvoj poljoprivrede kroz povećanje prinosa i smanjenje upotrebe sredstava za zaštitu bilja, navedeno je u saopštenju.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.