Dječak iz Broda oduševio NASU

Izradu nano satelita finansiraće Kabinet predsjednika i Vlada Srpske

  • 14.08.2019. 19:30

Dejan Lukić iz Broda tek je napunio 13 godina, a već je oduševio Američku svemirsku agenciju NASU. Nano satelit ovoga dječaka ubrzaće rad interneta i mobilne komunikacije. Ako projekat bude izrađen kako je zamišljen, sljedeće godine biće lansiran u Zemljinu orbitu. Rok za izradu je 25. maj 2020. godine.

Jedan ovakav satelit košta 30 hiljada maraka, a Dejan treba da ga izradi o svom trošku. Dječak se danas sastao sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, gdje je rečeno da će realizaciju ovoga projekta zajednički finansirati Kabinet predsjednika i Vlada Republike Srpske.

"Rekla je koliko bude trebalo pomoći, pomoći će. On je kapija satelitima u geostacionarnoj orbiti što znači da će uzimati signale tih satelita u višoj orbiti i vraćati ih nazad na Zemlju, kako bi smanjila latencije i povećao brzinu prenosa podataka,” kaže Dejan Lukić.

Dok se njegovi vršnjaci igraju i čitaju mnogo lakša štiva, Dejan se bavi aeronautičkim istraživanjima, a usput i programiranjem i 3D modeliranjem. Svakodnevno nailazi na nerazumijevanje od drugara, koji ga samo blijedo posmatraju, kada počne o ovome da im priča.

“U školi sam odličan đak, a prijatelji baš i ne razumiju o čemu se radi. To je njima više kao da ciglu staviš u svemir,” kaže Lukić.

Mali genije ljubav prema astronomiji naslijedio je od mame i djeda. Oni su mu i najveća podrška. Dejanov djed Milenko je veoma ponosan na svog unuka. On će mu, priča, priskočiti u pomoć prilikom izrade satelita.

“Ima maksimalnu podršku moju moralnu. Svi smo zaista radosni zbog tog njegovog uspjeha. Imaće i moju tehničku podršku, obzirom da ja sam elektroničar po struci i obzirom da lagano ulazimo u samu izradu nano satelita, mislim da to moramo riješiti. To će biti dobra odskočna daska i za njega,” rekao je Milenko Ždrnja, Dejanov djed.

Na Nasin konkurs prijavilo se oko 705 učesnika iz cijelog svijeta, a 36 ih je prošlo. Dejanova ideja je jedna od tri prihvaćene iz Evrope i jedina iz BiH. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)