Milorad Kojić

Izmjenama Zakona o VSTS smijeniti sudije i tužioce sumnjive ratne prošlosti

  • 03.09.2018. 14:43

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH moguće smijeniti sudije i tužioce koji imaju sumnjivu ratnu prošlost.

Kojić je rekao Srni da je Republički centar prije mjesec i po dana klubovima poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio ovakvu inicijativu i prijedlog za izmjene i dopune Zakona. 

"Izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u, takva lica bi bila uklonjena iz pravosuđa BiH, a pravosuđe bi se vodilo jednakošću građana pred zakonom, pravdom i pravičnošću", istakao je Kojić. 

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica uputio je 2017. godine VSTS-u informaciju sa imenima 15 sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH za koje smatra da su diskriminisali Srbe u predmetima ratnih zločina. 

Kojić je ranije ukazivao na činjenicu da je i Nasera Orića oslobodilo Sudsko vijeće kojim je predsjedavao bivši vojni sudija Šaban Maksumić, koji je 1990-ih godina sarajevske Srbe slao u logore, što pokazuje da je postojala jasna sprega između politike i određenih ljudi u pravosudnim institucijama prilikom donošenja ove presude.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок