Susret Dodik i Ivancov

Izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruiše formiranje vlasti

14:08, 02.09.2019.
U Banjaluci je održan sastanak Milorada Dodika, srpskog člana predjedništva BiH i Petra Ivancova, ruskog ambasadora u BiH.

Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik je izjavio da je današnji sastanak dio redovnih konsultacija i unapređenje bilateralnih odnosa sa Ivancovim.Naveo je da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora, te je konstatovano da se neophodno usmjeriti na ekonomska i pitanja iz privrede.

Milorad Dodik je rekao da je izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruiše formiranje vlasti.

"Vidljivo da je sporazum opstrusianm, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda" rekao je Dodik.

"Sve što nije volja srpskog naroda, Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način", poručio je srpski član Predsjedništva.

"Narodna skupština RS će razmatrati stanje i tražiti dijaloge sa adekvatnim sagovornicima.Legitimno pravo Skupstine je da vrati nadležnosti i da se sa Federacijom i druga dva naroda o tome razgovara. Nismo spremni da uđemo u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome", kaže Dodik.

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH rekao je da Rusija daje bezuslovnu podršku ekonomskoj saradnji sa Republikom Srpskom, te da su zainteresovani da ruski investitori uspjesno rade u Srpskoj.

Kada je riječ o implememtaciji izbornih rezultata smatra da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

"Dejtonski proncip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle tri vodeće stranke  i u skladu sa pravilima predfsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i to treba da bude ispoštovano", poručio je Ivancov.

On je naveo da kada je u pitanju formiranje vlasti suprotni stavovi trebaju biti stavljeni po strani, jer skoro godinu dana je BiH bez Savjeta ministara,  što blokira ekonomske reforme i pravosuđe. 

"Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta", poručio je Ivancov.