Milorad Dodik

Izgradnjom gasovoda do stabilnosti Srpske

  • 17.01.2019. 22:24

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beogradu, da je važno da Republika Srpska osigura energetsku stabilnost kroz gasovod koji treba izgraditi iz Srbije, pa sve do Novog Grada.

"Više od 400 miliona evra košta taj gasovod i to će sigurno biti jedan od naših veoma značajnih razvojnih projekata", rekao je Dodik večeras novinarima u Beogradu. 

On je istakao da je, tokom sastanka sa Putinom kojem je prisustvovala i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, potvrđeno da raniji planovi u okviru "Južnog" toka" budu realizovani kroz projekat "Turski tok". 

Dodik je naglasio da je bilo riječi i o uspješnoj saradnji Srpske i Rusije, odnosno poslovima koji obavlja ruska kompanija "Zarubežnjeft" u nepovoljnom poslovnom okruženju koji podrazumijeva globalnu promjene na tržištu nafte, te kao veoma značajno istakao uvjeravanje Putina da "oni ostaju tamo prisutni". 

"Želimo da našu saradnju usmjerimo ka onome što je život, a to je izgradnja gasovoda. Ponovo smo o tome pričali. Razgovarali smo o i rekonstrukciji termoelektrana Ugljevik i Gacko", rekao je Dodik. 

On je napomenuo i da je bilo riječ o potrebi da se studenti iz Republike Srpske što više uključe u obrazovni sistem Rusije. 

Dodik je posebno istakao zadovoljstvo da je tokom današnjeg ručka razgovarao i sa generalnim direktorom ruskog "Gasproma" Aleksejom Milerom. 

Kada je riječ o političkim temama, Dodik je naveo da je Putin izrazio privrženost međunarodnom pravu, Dejtonskom mirovnom sporazumu i cijelovitosti integriteta BiH, kao i odbrani dobijenih pozicija Srpske. 

On je istakao da Putin zna da je bilo mnogo kršenja Dejtonskog sporazuma, da je bilo mnogo arogancije i naglasio da Putin razumije da je situacija u BiH složena. 

"Rusija je velika sila, izložena mnogim neprincipijelnim sankcijama Zapada, ali strpljivo pokušava da bez reakcije i kontrareakcije bilo šta učini, a oni su već veliki i moćni. Mi smo mali i svaki udar na nas svakako podrazumijeva udar na našu cjelovitost", rekao je Dodik. 

Dodik je napomenuo da se u okviru Putinove posjete Beogradu sastao i sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, za kojeg je rekao da je veliki poznavalac situacije u regionu i da su pričali o detaljima. 

"Interesovao se za stanje u Republici Srpskoj i regionu. Apsolutno mu je jasan razvoj te situacije. On je bio ambasador u Savjetu bezbjednosti UN za vrijeme rata na Balkanu i poznaje sve te stvari, ali je, isto tako, istakao potrebu snažnog očuvanja mira, očuvanja Dejtonskog sporazuma i prava dobijenih ovim sporazumom", rekao je Dodik. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина