Stručnjaci geodetske i građevinske struke

Izgradnja podzemnih garaža ne ugrožava UKC Republike Srpske

  • 23.06.2020. 14:35

Izgradnja garažnog kompleksa kod Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske na lokaciji Paprikovac u Banjaluci neće ugroziti ni ovu zdravstvenu ustanovu, niti objekte i saobraćajnice u okolini, poručili su danas stručnjaci geodetske i građevinske struke.

Odgovorni projektant za projekat javnog parkirališta UKC-a Spasoje Derajić je, povodom pojedinih tvrdnji u javnosti da se na parkingu UKC-a pojavilo klizište, naveo da nije riječ o klizištu, već o slijeganju parkinga.

"Da bi nešto bilo klizište mora doći i do horizontalnog i vertikalnog pomjeranja velike količine mase tla. Ovdje je došlo do ispiranja slojeva ispod parkinga i vertikalnog slijeganja i to je proces koji traje godinama. U pukotinama je odavno izrasla trava, koja ne može da izraste u sedam ili mjesec dana, koliko se rade pripremni radovi", izjavio je Derajić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je riječ o projektu podzemnih garaža na četiri nivoa ukupne površine 73.000 metara kvadratnih, sa oko 2.300 parking-mjesta plus 200 parking-mjesta za lica sa invaliditetom i druge prioritetne potrebe.

Prema njegovim riječima, ovakvi objekti su u svijetu jedni od najprofitabilnijih kada su u privatnom vlasništvu i kada se naplaćuju usluge parkiranja, dodavši da su to objekti koji se najčešće isplate u roku od 10 godina.

"Ovdje se nije išlo na komercijalni projekat, privatno-javno partnerstvo ili drugi model, već je to praktično državni projekat u vezi sa funkcionisanjem UKC-a i ovog dijela grada", rekao je Derajić.

Konsultant za geomehanička ispitivanja Mato Uljarević naveo je da je ova investicija dogovorena po sistemu "ključ u ruke", odnosno izvođač je na sebe preuzeo obavezu i projektovanja i izvođenja, te obezbjeđenja upotrebne dozvole, kao i predaje takvog objekta investitoru.

Uljarević, koji je i profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, rekao je da je pregledao ono što je do sada urađeno, kao i dokumentaciju, te naglasio da je sve učinjeno prema proceduri.

On je dodao da su pukotine na postojećem parkingu davno registrovane, te da je svakako bila predviđena njegova rekonstrukcija.

Uljarević je naglasio da nema opasnosti za UKC zbog realizacije projekta izgradnje kompleksa podzemnih garaža.

Izgradnjom garažnog kompleksa biće riješen problem nedostatka parking-mjesta u UKC-u, koji svakodnevno posjeti više od 10.000 ljudi i do kojeg saobraća više od 5.000 automobila.

Cijena kompleksa je 29.805.000 miliona KM bez PDV-a. Kompleks će imati osam liftova i podzemni toplotni tunel, kojim će garaže biti povezane sa Centralnim blokom. Cijena po metru kvadratnom takvog prostora je 402 KM bez PDV-a.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина