Gradiška

Izgradnja mosta na Savi teče ubrzanom dinamikom

  • 27.02.2020. 19:23

Novi carinski terminal u Gradišci je završen, a izgradnja mosta na Savi teče ubrzanom dinamikom.

U to se danas uvjerio i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH. Novi granični prelaz u Gradišci biće u punoj funkciji u predviđenom roku. 

"Ovo je jedan od najboljih carinskih terminala u BiH, i sam sam se uvjerio da je on urađen zaista po evropskim i svjetskim standardima. I da će omogućiti spajanje Koridora 10 i auto-puta Gradiška-Banjaluka. Što će poboljšati i ubrzati promet robe, a to je u interesu svih građana Republike Srpske i BiH", rekao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da se na ovo dugo čekalo. Ogromni napori su, tvrde, uloženi da Gradiška dobije jedan od najsavremenijih graničnih prelaza u Evropi i najbolji u BiH.

"Ovaj granični prelaz da bi bio u potpunosti u funkciji, potrebno je završiti ovaj most, potrebno je da se carinski, granični prelaz Gradiška sa postojeće lokacije prebaci na ovu lokaciju, objekti su završeni, sve je završeno, tu očekujemo dolazak i granične policije", istakao je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz "Autoputeva Republike Srpske" poručuju da prate stanje u saobraćaju u početnom periodu rada novog carinskog terminala, dodajući da je potrebno da se vozači naviknu na novu situaciju.

"Bilo je nekih sugestija da se dopuni saobraćajna signalizacija, ali nije to još uvijek i neće ni biti neki veliki problem, a intervenisaće se i pratiće se u narednom periodu", naglasio je Dušan Topić, direktor "Autoputevi Republike Srpske".

Dinamika izgradnje novog mosta je ubrzana. Dobar dio posla je i završen. Prije 10-ak dana su počeli radovi na izgradnji mosta i na hrvatskoj strani savske obale.

"Smatram, pošto mi upravljamo projektom da ćemo zadovoljiti sve rokove u tom smislu, Takođe je i raspisana predinvesticiona dokumentacija za nastavak 3-4 km s one strane, tako da ćemo ove godine imati i tender za izgradnju i nastavak puta kroz Hrvatsku", rekao je Slobodan Stanković, vlasnik građevinske firme "Integral inženjering".

Ovo otvara vrata napretka i Gradišci.

"Prije svega grad Gradiška da iskoristi svoju poziciju koja se nalazi na samoj granici EU, na vratima Republike Srpske i BiH i da iskoristimo za niz drugih pravaca razvoja grada Gradiške, prije svega i privrednog i turističkog", istakao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške

Vojin Mitrović je iskoristio priliku da se sastane i sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske. Istaknuto je da je neophodna saradnja dva ministarstva s obzirom na to da odranije ima dosta otvorenih i neriješenih pitanja.

"Definisati pravce rješavanja i metodologiju kako i na što brži način i uz što manje troškove otkloniti dosadašnje filtere koji evidentno postoje i koji su bili kočnica u saradnji i u razvoju određenih oblasti saobraćaja", naglasio je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Aktuelna su i pitanja infrastrukture drumskog i željezničkog saobraćaja, te izgradnja puta Foča-Šćepan Polje, graničnog prelaza, odnosno povezivanje BiH sa Crnom Gorom.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.