Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo ozbiljan doprinos razvoju Srpske

  • 13.03.2019. 15:56

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas za Srnu da je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, čiji će dio prolaziti i kroz Republiku Srpsku, ozbiljan doprinos ekonomskom razvoju Bijeljine, ali i cijele Semberije i Srpske.

Dodik je rekao da je planirani početak izgradnje dionice ovog auto-puta kroz Srbiju od Sremske Rače do Kuzmina, koji je planiran za jun, dobra vijest za Republiku Srpsku, a prije svega za bijeljinski kraj.

"Ne želimo da se ta trasa završila na Savi ili Drini nego da uđe u Srpsku i dalje se kreće prema Brčkom odakle bi krak išao prema Tuzli i Sarajevu. Što se tiče Srpske, mi bismo nastavili da gradimo auto-put prema Doboju gdje smo već stigli sa auto-putem iz pravca Banjaluke. Time bismo imali spojenu Banjaluku, Bijeljinu i Beograd", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije četiri ili pet godina ovaj projekat stavio na dnevni red i da su zajedno radili na tome.

"U junu će početi izgradnja trase u Srbiji, a mi razgovaramo sa turskom kompanijom koja gradi tu dionicu da nastavi dalje da gradi u Srpskoj. Vjerujem da ćemo sa turskom, kineskom ili bilo kojom drugom kompanijom naći dovoljno elemenata za saradnju da bi Srpska nastavila, gotovo u kontinuitetu, sa izgradnjom tog auto-puta prema Banjaluci", kaže Dodik.

On je pojasnio da Srpska mora da usaglasi planske dokumente i da ne smije mnogo da kasni.

"Insistiram na ubrzanom pristupu tome. Ne želim da izgubimo ni trenutak u mogućnosti da to izgradimo", rekao je Dodik.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionice auto-puta Sremska Rača-Kuzmin između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije Tašjapi potpisan je 19. decembra prišle godine u Beogradu.

Ranije ja nejavljeno da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početak radova na toj dionici otvoriti zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином