Sastanak Lukač-Jerinić

Izbori u Doboju biće bezbjedni

  • 17.02.2021. 13:36

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je policija preduzela korake koji garantuju da će bezbjedno proteći ponovljeni izbori u Doboju zakazani za nedjelju, 21. februara.

Lukač je rekao da je danas u Doboju sa načelnikom Policijske uprave Slobodanom Radinkovićem dogovorio na koji način će policija raditi i obezbjeđivati ponovljene izbore u tom gradu.

On je naveo da će policija biti uključena u preuzimanje i obezbjeđivanje glasačkog materijala, izbornih mjesta, kao i sva dešavanja u toku izbornog dana u Doboju.

Lukač je poručio onima koji na dan izbora dolaze u Doboj iz drugih lokalnih zajednica da ne prave incidente i najavio da će u tom slučaju policija reagovati.

"Siguran sam da i građanima Doboja nije u interesu da se u svom gradu prave bilo kakvi incidenti", rekao je Lukač nakon razgovora sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem.

Lukač je podsjetio da na izborima održanim 15. novembra policija nije imala prijavu koja bi rezultirala prekršajem ili krivičnim djelom.

Ministar je pozvao birače da svoje građansko pravo iskoriste na miran i dostojanstven način.

Gradonačelnik Jerinić poručio je da je Doboj otvoren i grad domaćin, sa dobrim ljudima, te da su nedopustive bilo kakve provokacije i incidenti na dan izbora, s obzirom na to da raspolaže informacijama o dolasku lica iz drugih lokalnih zajednica u BiH.

"U nedjelju, poručujem i želim da bude praznik demokratije. Naravno, svako radi svoj dio posla. Građani neka sebi biraju vlast. Siguran sam da ovi koji dolaze sa strane ne mogu izabrati vlast u Doboju, već će to uraditi isključivo građani koji imaju pravo glasa na 89 ponovljenih biračkih mjesta", izjavio je Jerinić.

On je naveo da je bezbjednost na prvom mjestu jer treba živjeti i raditi i nakon izbora.

Jerinić je zahvalio Lukaču za to što će policija biti na visini zadatka u očuvanju javnog reda i mira i što ničija bezbjednost neće biti dovedena u pitanje.

Gradonačelnik je najavio nastavak zajedničkih projekata sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske kako bi se unaprijedili uslovi rada policije u Doboju.

Današnjem sastanku prisustvovao je i načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković, a Lukač je prethodno posjetio ovu upravu.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH odlučila je da 21. februara budu ponovljeni lokalni izbori u Doboju i Srebrenici. CIK je 21. januara donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboja.