Izbori ne smiju biti ponovo odgođeni

  • 07.10.2020. 19:07

Sve veći broj manipulacija oko izbornog procesa pokazuje da ovaj sastav CIK-a nije u stanju da na odgovoran i kvalitetan način rukovodi izbornim procesom - kažu to iz SNSD-a. Registrovanje birača za glasanje poštom bez njihovog znanja veoma zabrinjava kažu u ovoj stranci.

Ipak, ideja opozicije da se iz tih razloga izbori još jednom prolongiraju ne dolaziu obzir. To je samo očigledan pokušaj da se izbori što više odgode da bi bio izbjegnut izborni debakl PDP-a i SDS-a. To je poručuju iz SNSD-a još jedan dokaz da su PDP i SDS u izbornu komisiju instalirali svoje političke poslušnike umjesto eksperata iz oblasti izbornog prava.

"Već sada pozivaju da se otkažu izbori to pokazuje da je opozicija u Republici Srpskoj svjesn da će pretpjeti politički poraz na lokalni izborima i na sve načine će da odgod izbore, a sada i na svaki drugi način otkažu te izbore", rekao je Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Sa CIK-om imamo ozbiljan problem, kaže to i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić. Ulazak izbora u novembar zbog prolongiranja izbora dovešće do posljedica po funkcionisanje lokalnih zajednica. Ipak ukoliko imate povjerenje građana teško da bilo kakva manipulacija može uspjeti, vjeruje Radojičić.

"BiH ima objektivan problem ne zna ni koliko ima stanovnika, a onda koliko ima birača i čitav izborni sistem je odavno zreo za reformu jer se za 20 godina svaka mala rupa u zakonu ili proceduri proširila u veliku rupu", istakao je Igor radojičić, potpredsjendik SNSD-a.

Da već u ovoj fazi ima nepravilnosti svjesni su i u DEMOS-u. Posebno je to vidljivo u skidanju ljudi sa adresa gdje treba da glasaju. Bilo bi pogubno i za Republiku Srpsku i demokratiju da na takav način dobijemo odbornike koji ni sa čim nisu zaslužili da se nađu na tim mjestima poručuje lider DEMOS-a

"Mi smo na stanovištu da institucije treba da odrade sve ono što je u njihovoj mogućnosti da se takve pojave eliminišu, hoćemo poštene i fer izbore za to se pripremamo, ali isto tako da nemamo protivnike koji koriste ove mogućnosti", naglasio je Nedeljko Čubrilović, lider DEMOS-a.

Iz CIK-a su saopštili da je stiglo više od 3.500 žalbi nakon što je objavljena lista za glasanje izvan BiH. Ukoliko bude zakonskog osnova, korigovaće podatke u Centralnom biračkom spisku prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude, žalbu sa izjašnjenjem dostaviće Sudu BiH na odlučivanje. 
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином