Posljednju riječ će imati stranka

Izbori nakon izbora mogući u 16 gradova i opština u Srpskoj

  • 26.09.2018. 19:25

Izbori nakon izbora mogli bi da budu u nekoliko opština i gradova u Republici Srpskoj. 16 načelnika i gradonačelnika od oktobra želi na nove funkcije u Parlament Srpske ili BiH. Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, nakon 16 godina želi da promijeni fotelju. I njegov stranački kolega, Milovan Bjelica načelnik Sokoca stavio bi tačku na lokalnu funkciju i prešao na viši nivo. 

U skupštinske klupe želi i načelnik Kozarske Dubice, Radenko Reljić. Vjeruje da se dobar rad u ulozi načelnika isplatio, pa da se zato i našao na listi kao jedan od kandidata. 
 
"Birali su ljude koje mogu povući, najviše glasova, ljudi koji imaju autoriteta koji su u privatnom i svakom drugom života ostvareni tako da igrom slučaja moje ime se našlo na toj listi. Dubica je malo mjesto, teško je osvojiti poziciju tu u NSRS, ali život je pred nama vidjećemo kakav će rezultat biti", kaže Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Neki od načelnika se još nisu odlučili hoće li ostati u načelničkoj fotelji, ili će u skupštinsku, ako osvoje dovoljan broj glasova. Goran Broćeta, prvi čovjek Drvara, kaže da je njegov glavni motiv da se kandiduje bolji položaj Srba u Federaciji. Na listi je za Kanton deset  zajedno sa većinom srpskih stranaka koje su se ujedinile na toj teritoriji. 

Koju funkciju će zadržati Broćeta još ne otkriva jer će, kaže, posljednju riječ imati stranka.

"Kao neko ko obavlja jednu od najodgovornijih funkcija,i kao načelnik najveće Srpske zajednice u Federaciji, opštine Drvar, mogu da kažem da ću se ponašati onako kako stranka kaže,ako stranka odluči da idem dalje, idem, ako stranka odluči da ostanem na mjestu načelnika optine Drvar ostajem", kaže Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar.

Izborni zakon kaže da ukoliko načelnici i gradonačelnici budu izabrani, mogu birati hoće li zadržati trenutne pozicije ili će prihvatiti odborničke  mandate. Pravila im takođe dopuštaju da istovremeno mogu biti i načelnici i kandidati i da učestvuju u izbornoj kampanji bez obzira na trenutnu funkciju. 

Ukoliko se desi da načelnik odluči zadržati funkciju i odbije mandat koji je dobio na opštim izborima, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu sa liste. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић