Narodna skupština RS 

Izabrani elektori iz reda Bošnjaka

  • 23.11.2018. 16:21

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su izabrani elektori iz reda bošnjačkih odbornika iz skupština opština i gradova u Srpskoj koji će birati delegate u Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Izabrani elektori iz reda bošnjačkog naroda su Esad Alagić, Mesud Trnjanin, Mersad Mehmedović i Murat Avdić i sve ih je predložila SDA, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

U saopštenju se dodaje da Vijeće naroda Srpske čini po osam delegata Srba, Hrvata i Bošnjaka, te četiri iz reda ostalih naroda. 

"Ukoliko je broj delegata u Vijeću naroda veći od broja poslanika iz jednog naroda u Narodnoj skupštini, onda se biraju elektori iz reda odbornika tog naroda u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj", pojašnjava se u saopštenju. 

Budući da predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, te oni iz reda ostalih naroda, nemaju dovoljan broj narodnih poslanika, oni će delegate birati glasovima poslanika, te glasovima izabranih elektora. 

Srpski poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, njih 75, biraće srpske delegate za Vijeće naroda. 

Kandidatske liste delegata za Vijeće naroda Republike Srpske treba da budu dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji najkasnije 28. novembra do 15.00 časova. 

Narodna skupština obavezna je da u roku od jednog mjeseca nakon zvaničnog objavljivanja rezultata izbora sazove i Vijeće naroda, drugo zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj. 

Konstituisanje Vijeća naroda Republike Srpske očekuje se na sjednici Narodne skupštine 5. decembra. 

Današnjem izboru elektora iz reda bošnjačkog naroda prisustvovao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić. 

Izboru elektora prisustvovali su i članovi Komisije Narodne skupštine za izbor i imenovanja. 

Predstavnici Hrvata i ostalih naroda u jedinicama lokalne samouprave juče su u odvojenoj proceduri izabrali elektore za izbor delegata za Klub Hrvata i Klub iz reda ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske. 

Izabrani hrvatski elektori su Marijan Kljajić, Ivana Nadarević, Ivica Marčinković i Marijan Tunjić, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske. 

Izabrani elektori iz reda ostalih naroda su Željko Radonjić, Saša Čudić, Dejan Kurtinović i Branko Deket.