Iz Kompenzacionog fonda za poljoprivrednu proizvodnju obezbijeđeno 10 miliona KM

  • 11.12.2020. 10:59

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini obezbijeđeno 10 miliona KM i to pet miliona za kapitalne investicije, a pet za otkup tržišnih viškova mesa i povrća.

Pašalić je u izjavi za Srnu naveo da je Kompenzacioni fond formiran s ciljem podrške raznim sektorima privrede, a između ostalog i poljoprivrede, te je u toku ove godine iz Fonda obezbijeđeno 10 miliona KM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji.

- Ta sredstva utrošena su za sufinansiranje interventnog otkupa mesa i povrća, jer smo imali tržišne viškove zbog smanjene konzumacije poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini, između ostalog, zbog posljedica pandemije virusa korona koja se odrazila na turističku sezonu - istakao je Pašalić.

On je dodao da su zemlje iz okruženja u toku ljeta nabavljale dosta poljoprivrednih proizvoda iz Republike Srpske za svoje potrebe, te je Srpska i na taj način kompenzovala posljedice pandemije.

- Završili smo već otkup tržišnih viškova junadi i svinja za šta je iz Kompenzacionog fonda izdvojeno tri miliona KM, a u posljednjoj smo fazi i otkupa povrća gdje je takođe iz ovog fonda izdvojeno dva miliona KM. Ako govorimo o animalnoj i biljnoj proizvodnji, onda imamo sumu od ukupno pet miliona KM koja je obezbijeđene iz Kompenzacionog fonda, tako da možemo biti zadovoljni rezultatima ove mjere - ocijenio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući ovoj mjeri Vlade Republike Srpske otkupljeno je oko 4.800 junadi i oko 9.800 tovnih svinja, a izraženo u mesu to je blizu 4,5 miliona kilograma mesa od čega se dvije trećine odnose na juneće i jedna trećina na svinjsko meso.

Pašalić je istakao da je to u velikoj mjeri rasteretilo tržište i pomoglo poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj.

- Mjera je bila tako osmišljena da mi sufinansiramo naše mesoproizvođače da otkupe prvenstveno životinje domaćih farmera i veoma je važno što smo ograničili minimalnu cijenu, odnosno nismo dozvolili da mesoprerađivači našim proizvođačima plate nižu cijenu od one koju smo fiksirali - pojasnio je Pašalić u izjavi za Srnu.

On je dodao da su iz Kompenzacionog fonda obezbijeđena i sredstva za finasiranje kapitalnih investicija.

- Ministarstvo poljoprivrede je donijelo odluku da u ovoj godini finansiramo sve investicije u poljoprivredi i za tu svrhu smo obezbijedili ukupno 10,5 miliona maraka i to pet miliona iz Kompenzacionog fonda i 5,5 miliona maraka iz redovnih budžetskih sredstava ministarstva. Ovih 10,5 miliona KM na neki način pokrenulo je oko 38 miliona KM same proizvođača jer smo mi sufinansirali te investicije - pojasnio je Pašalić.

Ako se ima u vidu da je u poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini uloženo blizu 49 miliona KM, zajedno i sredstava poljoprivrednih proizvođača i sredstava Ministarstva poljoprivrede, rekao je Pašalić, onda je to veoma značajan posao za jednu, geografski malu Republiku Srpsku.

- Takođe, ako nabavimo 200 novih traktora ili 800 novih priključaka ili postavimo 95 ili 96 novih sistema za navodnjavanje onda je to veoma važna stvar, jer samo sa novim investicijama, novom opremom i novim znanjima možemo da razvijemo našu poljoprivrednu proizvodnju - zaključio je ministar Pašalić.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник