Danas posebna sjednica NSRS

Iz Izvještaja: Komisija o Srebrenici radila pod pritiskom visokog prerdstavnika

  • 14.08.2018. 08:05

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na današnjoj posebnoj sjednici razmatra informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, potvrđeno je u Narodnoj skupštini Srpske.

U izvještaju se navodi da je Komisija za Srebrenicu, koja je formirana 2004. godine, radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed određenim rezultatima koje je morala postići.

"Pritisci su se ogledali i u smjenjivanju tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina Dejana Miletića", navodi se u izvještaju. 

Visoki predstavnik je tadašnjim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Republike Srpske Zoranu Đeriću i Milovanu Stankoviću uputio upozorenje da ostvare punu saradnju sa Komisijom. 

Izvještaj o radu Komisije na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih. 

Komisija za Srebrenicu iz 2004. godine utvrdila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak. 

Ovu komisiju formirala je tadašnja Vlada Republike Srpske na osnovu naloga Doma za ljudska prava. 

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske zatražio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, a poziv je upućen i bivšem premijeru Srpske Draganu Mikereviću. 

Sjednica je zakazana za 10.00 časova.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.