Rezultati izbora

Iz Doboja u NS RS odlazi šest kandidata, a u Parlament BiH dva

  • 16.10.2018. 19:17

Prema trenutnim rezultatima izbora sa dobojskog područja, u Skupštinu Srpske odlazi šest, u Parlament BiH dva poslanika. U klupe entitetskog parlamenta će dva poznata i četiri nova imena. 

Jedno od njih je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske. Još ne zna na koju će funkciju, ali je zadovoljan što su dobojski socijalisti uspjeli do poslanika.

„Ali opet kažem ono što bude zajednička procjena da je najkorisnije za građane Doboja, prije svega, i građane regije Doboj, odakle će kadrovi SP napravit najbolje pomake za interese građana, tako ćemo i odlučiti,“ rekao je Todorović.  

Nova imena šalje i SDS. Izgubili su u Tesliću, Petrovu, Stanarima, ali iz Doboja, iz klupe predsjednika kluba te stranke u lokalnoj skuštini u Narodnu odlazi Danijel Jošić. Tamo će se prvi put naći i Nebojša Marić.

„Ubjedljiva pobjeda SDS u Doboju, mi smo uzeli dva direktna mandata za NSRS i gradonačelnik Obren Petrović je uzeo mandat za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine,“ kaže Jošić. 

Isti rezultat ostvario je i SNSD, koji u Sarajevo šalje Dragana Bogdanića iz Teslića. Novo ime SNSD-a u skupštini Srpske je Aleksandar Subotić, nosilac dobojske liste stranke. Iz Stanara će na istu adresu u drugi mandat Goran Jerinić. 

„Ide regionalna priča, ekonomsko povezivanje Teslića, Doboja, Stanara, Petrova, a i dalje dole sa Derventom,  Brodom, Modričom i taj širi krug, smatram da postoji ozbiljan ekonomski potencijal," kaže Jerinić.

Uz SNSD-ovog Jerinića, stari-novi poslanik dobojske regije je DNS-ov Slavko Gligorić. I on ekonomski razvoj stavlja u prvi plan i smatra da su u prednosti u odnosu na nove kolege. 

„Mislim da sigurno neko iskustvo koje sam četiri godine stekao u skupštinskim klupama će mi mnogo pomoći, jednostavno da neke stvari, neki zakoni koji su važni za RS i BiH, da ću mnogo više učiniti i dati doprinos," kaže Gligorić. 

Dok čekaju potvrdu mandata, poručuju da Doboju i regiji, zajedničkim djelovanjem, donose nove projekte. Doboj bi, kažu, konačno mogao da dobije dvoranu, kružne tokove, ali i uređeno korito Bosne i makar jedan proizvodni pogon.