Ivanić obmanuo Amfilohija

  • 30.09.2020. 12:12

Predsjedništvo BiH odluku o ratifikaciji Osnovnog ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve donijelo je 7. maja 2008. godine, a počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji se prije dva dana pred mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem hvalisao kako nosi najveće zasluge za potpisivanje tog ugovora, u to vrijeme je bio delegat i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Ivanić je u svojstvu člana Kolegijuma Doma naroda BiH učestvovao u ratifikovanju ugovora u tom parlamentarnom domu, ali nije imao nikakvu odlučujuću ulogu, kako je predstavljeno u pojedinim medijima u Srpskoj, koji su naveli da je Ivanić kao član Predsjedništva BiH potpisao Osnovni ugovor između BiH i SPC.

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović objašnjava da je prijedlog Osnovnog ugovora između BiH i SPC usvojilo Predsjedništvo BiH 23. avgusta 2007. godine i uputilo ga u Parlament BiH na ratifikaciju.

"Taj Osnovni ugovor usvojen je glasovima srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i Željka Komšića, dok je bošnjački član Haris Silajdžić bio uzdržan. Dom naroda BiH, u kojem je bio Ivanić, dao je saglasnost na ratifikaciju tog sporazuma 25. februara i on je vraćen u Predsjedništvo BiH. Odluku o ratifikaciji Predsjedništvo BiH usvojilo je 7. maja 2008. godine ponovo glasovima Radmanovića i Komšića, dok je Silajdžić pokrenuo proceduru zaštite vitalnog interesa, ali Klub Bošnjaka u Parlamentu FBiH je to odbio i ugovor je postao pravosnažan. Poslije toga je u Beogradu upriličeno potpisivanje ugovora, a to su učinili tadašnji patrijarh Pavle i u ime BiH tadašnji ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović", objašnjava Davidović.

Podsjećamo, Ivanić je u razgovoru sa mitropolitom Amfilohijem rekao da "kada je Vatikan tražio temeljni ugovor između BiH i Vatikana, ja sam insistirao da je to moguće, ali pod uslovom da isti takav ugovor potpiše SPC".

Mitropolit Amfilohije je zahvalio Ivaniću, iako je njegova uloga u tome mnogo manja nego što je stvorena slika u javnosti.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)