Ambasador Rusije u BiH

Ivancov: Lavrov o jačanju mira i stabilnosti u BiH

  • 13.12.2020.21:18

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom predstojeće posjete BiH govoriti o agendi za jačanje mira i stabilnosti u BiH, a da su bilateralni odnosi drugi aspket njegove posjete.

Ivancov je podsjetio da je Rusija učesnik političkih procesa na Balkanu i jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Djelujemo aktivno i pozitivno u toj agendi koja stoji ispred međunarodne zajednice ovdje. To je, prije svega, agenda za jačanje mira i stabilnosti u BiH", rekao je Ivancov.

On je za ATV naveo da će Lavrov govoriti o tome na svojim sastancima sa članovima Predsjedništvom BiH, sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara i u obraćanjima medijima.

"Drugi aspekt njegove posjete su bilateralni odnosi. Smatramo BiH za stabilnog i pouzdanog partnera. Republika Srpska je dio BiH i sa njom imamo čak i razvijenije odnose nego sa drugim dijelom BiH, ali, mislim da ćemo o tome razgovarati malo kasnije. Za to postoje i objektivni razlozi, iako mi ne pristupamo sa pozicije pristrasnosti ni prema Federaciji ni prema Republici Srpskoj na tom polju", rekao je Ivancov.