Ambasador Ruske Federacije u BiH

Ivancov: Duhovni centar u Ritešiću simbol prijateljstva

  • 05.10.2019. 17:27

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je Srpsko-ruski duhovni centar i Manastir Svete Matrone Moskovske u dobojskom naselju Ritešić još jedan od simbola prijateljstva koji veže ruski i srpski narod.

"U posljednje vrijeme moje kolege pričaju o uticaju Rusije, a ja mislim da današnji događaj potvrđuje da nije u pitanju uticaj, već prijateljstvo", rekao je Ivancov novinarima.

Ambasador Ivacov zahvalio se na realizaciji ovog projekta rukovodstvu Republike Srpske i predsjedniku Željki Cvijanović, Gradskoj upravi Doboja, NJegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, te predsjedniku Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoranu Gajiću.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio se predsjedniku Republike Srspke Željki Cvijanović i Ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu što su uveličali današnju svečanost u Ritešiću.

On je naveo da je Manastir Svete Matrone Moskovske prvi ruski manastir u ovoj lokalnoj zajednici.

"Ovo je malo selo, ali svi znamo da ima tri pravoslavne crkve", rekao je Jerinić, koji očekuje da će nakon izgradnje Srpsko-ruskog duhovnog centra, ali i zbog Manastira Svete Matrone Moskovske, Ritešić i Republika Srpska biti mjesto gdje će ljudi rado dolaziti.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić zahvalio se ljudima dobre volje koji su izdvojili sredstva za nastavak izgradnje kompleksa, zbog čega je danas i organizovana humanitarna manifestacija za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra.

Osim predsjednik Republike Srpske i ruskog ambasadora u BiH, današnjoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Ambasade Rumunije u BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, delegati u Vijeću naroda Republike Srpske, predstavnici lokalne vlasti i drugi.

Od 2009. godine na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića u Ritešiću se realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela.

Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

U okviru ruskog etno-sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.