Na izbore izlazi 75 odsto birača

Istraživanje javnog mnjenja: Rast rejtinga SNSD-a

  • 04.10.2018. 08:06

U istraživanju javnog mnjenja koje je rađeno od 28.09. - 02.10. 2018. godine, rezultati pokazuju da u je poređenju sa 2014. godinom evidentan rast rejtinga SNSD-a od oko 6-7 procentnih poena. SNSD je najviše napredovao u ovom periodu. Potvrda toga bili su i lokalni izbori 2016. godine. Pokazuju to rezultati koje je sprovela agencije "Plus medija" iz Banjaluke na uzorku od oko 6.800 ispitanika na teritoriji RS.

Rejting od 39 odsto daje sigurnost da se očekuje između između 37 odsto (najgora varijanta) i 41 odsto glasova da bude za SNSD, navodi se u rezultatima istraživanja koje je u posjedu ATV-a.

SDS u odnosu na 2014. godinu ima pad, DNS, PDP i SP su trenutno na malo višem nivou nego prije 4 godine (za oko 2-3 procentna poena). NDP i Ujedinja Srpska su i dalje ispod 3 odsto, navodi se u rezultatima istraživanja.

Zbirno, Savez za promjene ima maksimalno 35 odsto (što može biti i manje ako NDP ne pređe cenzus), dok je SNSD samostalno ima više, a u najgorem scenariju oko 37 odsto. 

Izlaznost

Veliki udio anketiranih će vjerovatno ili sigurno glasati (oko 75 odsto). Velika izlaznost se može očekivati, ali ne u ovom procentu (različiti spiskovi i broj punoljetnih u RS). Nije realno preko 700 hiljada člasača, stoji u objavljenim rezultatima sitraživanja. Naime, 75 odsto od cca 880 hiljada punoljetnih u RS je oko 650 hiljada  glasača. Plus dijaspora (koja nije obuhvaćena uzorkom...)


Anketa pokazuje trenutno raspoloženje građana Republike Srpske i “pogađa” sa 95 odsto pouzdanosti (rizik greške je 5 odsto), navodi se u rezultatima sprovedenih istraživanja.
 

Ispitanici koji su još neodlučni su u narednoj analizi isključeni (kada analiPrema istraživanju,procenat neodlučnih je 16.6 odsto (prihvatljiv procenat).


Iako je u uzorku bilo dovoljno mjesnih zajednica sa većinski bošnjačkim stanovništvom, mnogi nisu imali želju da odgovaraju, tj. zabilježen je veliki procenat odbijanja  pa se udio glasova za SDA, SDP, SBB i druge (u ovom uzorku) treba uzeti s rezervom, navodi se u rezultatima istraživanja koje je sprovela agencije "Plus medija" iz Banjaluke na uzorku od oko 6.800 ispitanika na teritoriji RS.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.