Bez zaraženih

Istočna Hercegovina odolijeva virusu korona

  • 02.04.2020. 19:03

Malo je dijelova svijeta u koje nije ušao korona virus. Baš jedno takvo je na jugu Republlike Srpske, zaraženih u istočnoj Hercegovini na svu sreću nema.  Južnjaci kao i uvijek sve okreću na šalu, razlog vide u dobroj hrani i piću  ili samo dobace „ne smije korona na nas“.

- "Ma jedemo bijeli luk, živi mi bili. Mislite da je to? Ma to je."
- "Pa ovi putevi Boga mi su loši teško da će korona u Trebinje ikako doći", kažu građani.

Ipak, šala kratko traje. Hercegovci vide ozbiljnost situacije pa se donesenih mjera pridržavaju.

"Još odgovorniji u ove dvije tri sedmice tu treba disciplina, izolacija i da se strpimo neće ni ovo stalno trajati."
"Naravno to nije razlog da se prestane sa mjeram, mislim daa je to još jedan razlog i povod da budemo još odgovorniji zbog sebe a i zbog drugih", kažu građani.

U Štabovima za vanredne situacje poručuju da ne žele maleristi i apeluj na Hercegovce da budu što odgovorniji. Isto to kažu i epidemiolozi.

"Moja poruka je da budemo pažjivi kao što smo bili do sada da budemo vrlo odgovorni, da budemo solidarni, da se pridržavamo svih mjera svih nadležnih institucija i da čekamo da vrijeme polako prolazi da bi omogućili zdravstvenom sistemu da prepozna sumnjiv slučaj obolenja ukoliko se on dogodi", kaže Jelena Durić, epidemiolog.

A da li će korona doći u krševitu Hercegovinu to zavisi upravo od Hercegovaca. Trenutno sumnjivih slučajeva  na korona virus nema a broj osoba u samoizolaciji je manji.

Dobra epidemiološka situacija i brojke nisu razlog za opuštanje vjeruju Hercegovci, zato kažu da je sada pravo vrijeme da budemo još odgovorniji i pažljiviji.