"Istočna alternativa": Pokrenuti reviziju presuda srpskom vojnom i političkom vrhu

  • 05.01.2020. 10:20

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske saopštilo je da je potrebno što prije pokrenuti mehanizam revizije haških presuda članovima srpskog vojnog i političkog vrha, nakon objavljivanja britanskih dokumenata koji pokazuju da rukovodstvo Srpske u julu 1995. godine nije planiralo napad na Srebrenicu.

Iz Udrženja ističu da britanski dokumenti potvrđuju poznate činjenice da nije bilo odluke i bilo kakve genocidne namjere da se uništi stanovništvo u Srebrenici.

"Nije bilo nikakvog iskonstruisanog `udruženog zločinačkog poduhvata`, to je izmišljotina haških tužilaca i sudija, što tvrdi srpska strana, brojni međunarodni stručnjaci i sudionici događaja, što konačno demantuju i britanski dokumenti, a na osnovu nje su izricane visoke zatvorske kazne članovima političkog i vojnog rukovodstva Srpske", poručuju iz ovog udruženja.

Iz "Istočne alternative" navode da skidanje oznake tajnosti sa britanskih dokumenata donosi pravdu i istinu, te otvara novo poglavlje u politici, odnosno pruža podršku opstanku i jačanju Republike Srpske.

"U narednom periodu pokrenućemo inicijativu za donošenje zakona da krivično odgovara svako ko bude govorio o srpskom narodu i Republici Srpskoj kao genocidnim", navode iz Udruženja.

Iz "Istočne alternative" ističu da će tražiti da se uskrati gostoprimstvo međunarodnim zvaničnicima u BiH na čelu sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, koji traže i najavljuju nametanje zakona o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da srpski narod treba vječno da bude zahvalan Rusiji koja je 8. jula 2015. godine uložila veto na sramnu britansku rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, što je sačuvalo Republiku Srpsku.

On ističe da je dolazi vrijeme da prava istina o karakteru rata i stradanjima u BiH dođe do svjetske janosti i da bude prihvaćena, čemu doprinosi iznenađujuće objavljivanje britanskih dokumenata, koji potvrđuju tvrdnje brojnih međunarodnih stručnjaka i oficira, koji su u ljeto 1995. godine bili u BiH, da je muslimanska strana isprovocirala napad na Srebrenicu žrtvujući svoj narod zarad vojne intervencije NATO snaga na srpske položaje, a o tome je svjedočio nedavno preminuli ratni komandir srebreničke policije Hakija Meholjić.

Meholjić je više puta izjavljivao Srni i drugim medijima da je delegacija iz Srebrenice u toku rata pozvana na skup u Sarajevu, gdje su dočekani kao heroji u hotelu "Holidej in", o čemu postoji televizijski snimci.

Na tom sastanku im je tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović predložio da je potrebno izazvati srpsku stranu da njene vojne formacije upadnu u Srebrenicu i da se žrtvuje oko 5.000 muslimana u enklavi da bi se izazvala intervencija NATO na Republiku Srpsku, a Srebrenica mijenjala za Vogošću.

Meholjić je govorio da se srebrenička delegacija tada pobunila i pitala ko će određivati ko treba da bude žrtvovan, a ko da preživi taj masakr, nakon čega je napustila sastanak.

On kaže da je do realizacije zamisli tadašnjeg muslimanskog rukovodstva ipak došlo, što je izazvalo veliko krvoproliće.

Meholjić je tvrdio i da je tadašnje rukovodstvo Srebrenice imalo spisak sa imenima ljudi koji su trebali biti likvidirani među kojima je bilo i njegovo ime o čemu ga je obavijestio zamjenik načelnika srebreničke opštine Hamdija Fejzić.