Dvodnevna konferencija u Banjaluci

Istina o ratnim dešavanjima u Sreberenici mora biti utvrđena

  • 12.04.2019. 19:05

Istina o ratnim dešavanjima u Srebrenici mora biti utvrđena, iako se mit o isključivo bošnjačkim žrtvama godinama priznaje – poručeno je na današnjoj konferenciji “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Željka Cvijanović podsjećaju da su za ratne zločine u BiH uglavnom procesuirani Srbi, dok su najsuroviji bošnjački zločinci štićeni i oslobađani i pred Sudom u Hagu, ali i u BiH. Najočigledniji primjer manipulacije je, tvrdi Dodik, i nedavno odbačen Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je tadašnja Vlada usvojila pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika, a obuhvatao je samo period od 10. do 19. jula ratne 1995. godine.

"Nemoguće da je istina o Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali Pedi Ešdaun i ostali iz međunarodne zajednice. Istina o Srebrenici svakako podrazumijeva čitav period rata. Zločinci, kakav je Naser Orić, je ostao izvan domašaja sudske pravde i naravno, veoma svjesno odugovlačilo se 25 godina da se on procesuira, kako bi nestali svjedoci, kako bi nestali dokazi," rekao je Dodik.

"Danas imate situaciju da 24 godine od završetka rata porodice srpskih žrtava još uvijek nisu dobile nikakvu satisfakciju za svoje žrtve. Nemate presude, imate oslobađajuće presude. Imate jedan orkestrirani pristup svim ovim dešavanjima," rekla je Cvijanovićeva.

Jedan od najpoznatijih advokata i prvi kojeg je Hag angažovao, Toma Fila upozorava da je u pripremi zakon o zabrani poricanja zločina u Srebrenici, kao i u Račku. Zato je, smatra Fila, i neophodno da se istina dokaže istorijskim činjenicama. 

"Ad hoc tribunal u Hagu je jedna pravna nakaza, koja je urađena da bi opravdala američke interese i NATO koji je bio u krizi. Trebala im je žrtva, prva žrtva smo im bili mi Srbi. Ne vidim zašto bi taj zločin u Srebrenici važniji od zločina koji su vršili Muslimani ili Hrvati bilo gdje drugdje. On je jedan od zločina i tako to treba gledati i tako suditi," rekao je Fila.

"Na ovoj konferenciji imamo i nekoliko komandanata jedinica koji su neposredno učestvovali u operaciji Krivaja 92, a evo imamo i trojicu generala, odnosno admirala koji su vršili vojne ekspertize za potrebe Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde kada je BiH tužila Jugoslaviju," rekao je Milovan Milutinović, predsjednik Organizacionog odbora konferencije i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Sa današnje konferencije poručeno je da je cilj priznavanje zločina koje su u proteklom ratu počinila sva tri naroda. U svakom slučaju, to je i posao koji se očekiju od formirane Nezavisne komisije za Srebrenicu, čiji se izvještaj očekuje za godinu dana.  

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)