Donja Gradina

Јasenovac - simbol genocida i najskuplje plaćena istorijska lekcija

  • 26.04.2020. 17:50

Tišina je danas ponovo najglasnije odjekivala Donjom Gradinom. 75 godina je prošlo od kako su jasenovački logoraši rizikovali život za slobodu. Domogli su je se tek pojedini. Sa njima je preživjela i istina o Jasenovcu. I ponovljena je danas, na dan sjećanja na ustaški genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Cilj je bio da Srbi na ovim prostorima nestanu. To im nije uspjelo, kaže srpski član predsjedništva BiH. Srbi su, poručuje, najviše stradali tamo gdje nisu imali slobodu, i to ne smije da se ponovi. 

"Mi ovdje dolazimo da bi se zavjetovali na mir. Ali jednako tako da se ovdje zavjetujem, da nikada neću odustati od zakletve srpskog naroda, a to je borba, da bude svoj i da ima državu. Mi smo u istoriji naučili da samo tamo gdje Srbi imaju državu, imaju i slobodu", kaže Dodik.

Jasenovac je najbolnija srpska rana. To je, istovremeno i najskuplja istorijska lekcija jednog naroda, kaže predsjednica Srpske, Željka Cvijanović. Na najmračnijim stranicama svjetske istorije ostaće, kaže zabilježeno da su se čak i po zlu čuveni nacisti zgražavali nad svirepim metodama koje su ustaški zločinci primjenjivali tokom masovnih egzekucija u logorima smrti. 

"Za srpski narod sjećanje na Jasenovac predstavlja najveću bolnu ranu, ali i najvažniju istorijsku lekciju koju treba da pamtimo i da prenosimo na buduće generacije. Zbog toga smo i danas ovdje da bi se prisjetili svih žrtava genocida", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Ako ne znaš gdje pomrlo sve je, onda pitaj Jasenovac gde je"

Memorijalni centar u Gradini gradiće zajedno Republika Srpska i Srbija. Srpski narod sa jedne i sa druge strane Drine godinama zajedno obilježava sve važne datume u srpskoj istoriji. Ove godine zvaničnici Srbije zbog opandemije nisu mogli da dođu u Gradinu, ali je predsjednik Srbije položio vjence u spomen kompeksu u Sremskoj Mitrovici.

Srpski narod nikada neće odustati od onog što nmu pripada, svoje slobode i svoje istorije, kaže Vučić. Identitet i sjećanje Srbi drugima neće uzeti, ali će ih, kaže Predsjednik Srbije, čvrsto držati i za sebe.

Poražavajuće je da mlade generacije Hrvata ne zanima istina o Jasenovcu. Poražavajuće je i to što mnogi pokušavaju da prekroje istoriju, poručeno je iz Donje Gradine.

Donja Gradina najveće je stratište kompleksa logora Jasenovac. 22. aprila 1942. godine 600 preživjelih logoraša izvršilo je proboj iz logora, a preživjelo je njih 117. U kompleksu jasenovačkog logora stradalo je 700 hiljada ljudi, od čega 200 hiljada Srba.

Тагови: