Nastavak konferencije u Banjaluci

Istina o dešavanjima u Sreberenici mora biti utvrđena

  • 13.04.2019. 08:20

U Banjaluci će danas biti nastavljena Međunarodna naučna konferencija o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" na kojoj učestvuju eminentni stručnjaci iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

Konferencija, koja ima za cilj utvrđivanja istine o dešavanjima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine, otvorena je juče. 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je potrebno da se događaji u Srebrenici, ali i njenoj široj okolini, od 1992. do 1995, posmatraju u cjelini, jer je samo na taj način moguće stvoriti kontekstualno jasnu i objektivnu sliku o ratnim dešavanjima na tom prostoru iz jula 1995. godine. 

"Važno je da svakoj temi pristupimo i slobodno i ozbiljno, a posebno onim temama koje su proizvele mnoge procese ili dugotrajne posljedice", rekla je Cvijanovićeva, obraćajući se na skupu. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da zadatak i trajna obaveza Republike Srpske mora biti utvrđivanje potpune istine o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, a da bi to bilo postignuto, ratni događaji moraju biti posmatrani u cjelini. 

"Nemoguće je da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana u julu 1995. godine, kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Za istinu je neophodno sagledati cijeli rat, stradanja svih naroda, ali i istorijske procese", rekao je Dodik u obraćanju na skupu i istakao da je neophodno utvrditi činjenice, a ne baviti interpretacijama događaja, kao što neki čine. 

Publicista i izdavač iz SAD Džered Izrael rekao je prvog dana naučnog skupa u Banjaluci da je Vatikan usmjeravao optužbe Srba za genocid nad Hrvatima i muslimanima, te bio pokrovitelj neoustaške Hrvatske. 

On je ukazao da je sprovođenje tog plana počelo još sukobima u Hrvatskoj 1991. godine, te da se zaboravilo na jasenovački genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, koji su počinile ustaše i NDH. 

Publicista iz Sankt Peterburga Viktor Bezručenko izjavio je da su muslimanske snage 28. divizije takozvane Armije BiH bile brojne i legitimni objekat napada u operaciji Vojske Republike Srpske "Krivaja 95". 

On je naveo da je ta vojna formacija iz demilitarizovane zone pod "pokroviteljstvom" UN izvodila brojne napade na VRS i srpska sela. 

Hanes Hofbauer, istoričar i publicista iz Austrije govorio je o pravosuđu kao načinu ratovanja, te da postoje planovi da se pravno zabrani negiranje i poricanje genocida u Srebrenici. 

I beogradski advokat Toma Fila je upozorio da se u jednom dijelu BiH i na Kosovu priprema zakon o zabrani poricanja zločina u Srebrenici i u Račku. 

"Ali, dajte da nam ne zabrane da mislimo", poručio je Fila. 

Stanko Nišić iz Instituta za geopolitiku Beograd rekao je da je, što vrijeme odmiče, sve više argumenata koji opovrgavaju i veličinu žrtava zločina i načina na koji su stradali mnogi muslimanski borci u bici za Srebrenicu. 

"Prema podacima Sarajevskog istraživačko-dokumentacionog centra na spisku stradalih srebreničkih Bošnjaka je i 500 ljudi za koje je utvrđeno da su živi", naglasio je Nišić. 

General-major Vojske Republike Srpske Petar Škrbić rekao je da srpska strana nije planirala zločin u Srebrenici, a jedina je odgovarala. 

"Srebrenica nije bila demilitarizovana već je poslužila da se strani u skubu dodaju i NATO snage", kaže Škrbić. 

Nakon ove konferencije planirano štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora. 

Skup se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a organizatori su Organizacija straješina Vojske Republike Srpske, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku. 

Nastavak konferencije planiran je za 9.30 časova.