Milorad Kojić

Istina - imperativ u radu komisija za Srebrenicu i Sarajevo

  • 26.01.2019. 12:44

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da će istina biti imperativ u radu eksperata u nezavisnim međunarodnim komisijama za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.

Najavivši da će ove komisije biti formirane već narednih dana, Kojić je naveo da će njihovi članovi biti stručni, kvalitetni i istaknuti inostrani eksperti u oblastima međunarodnog prava, ljudskih prava, forenzike, istorije. 

On je precizirao da će ovi stručnjaci dolaziti iz Kine, Japana, Njemačke, Italije, Izraela i drugih zemalja. 

"Imaćemo respektabilnu nezavisnu komisiju čiji je zadatak utvrđivanje istine šta se zaista dešavalo na pomenutim prostorima. To je najvažnije i istina je potrebna svim ovdašnjim narodima kako bi se otvorio prostor ka pomirenju i suživotu. Do toga nas ne mogu dovesti laž i iskrivljivanje slike o proteklom ratu", ocijenio je Kojić. 

On je rekao da izvještaj ovih komisija treba da bude osnov za budućnost svih naroda u BiH, dodavši da je Srebrenica specifična s obzirom da su Bošnjaci na neki način nametnuli stereotip da su u srednjem Podrinju stradali samo oni. 

"Potpuno se zanemaruje činjenica da je tamo ubijeno i stradalo 2.600 Srba u periodu od 1992. do 1995. godine. Zato je veoma bitno što je Narodna skupština Srpske, na inicijativu tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ranije povukla izvještaj o Srebrenici jer, na osnovu svih istraživanja Centra, ne pokazuje stvarno stanje i šta se zaista dešavalo na tim prostorima", poručio je Kojić. 
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм