Istekli četvorogodišnji mandati načelnicima i gradonačelnicima

  • 01.11.2020. 19:24

Propusti i pravne praznine, nastale radom CIK-a, sve više izlaze na vidjelo. Liderima lokalnih zajednica danas zvanično ističu mandati. Novih nema, jer su odlukom Centralne izborne komisije BiH lokalni izbori odgođeni na 15. novembar.

Da je sve što je CIK do sada radila besmisleno, tvrdi predsjednica Republike Srpske. Željka Cvijanović još jednom naglašava da je prvo bio besmislen i nezakonit način izbora članova CIK-a, a onda i sve ostalo. CIK BiH se poslom bavi ad hok, a ne sistemski, ocjenjuje Cvijanovićka.

"Činjenica je da smo u ono vrijeme kada su trebali da se održe izbori, mogli da sprovedemo izbore, jer je tada bila daleko bolja epidemiološka situacija. Iako su stručnjaci od marta još upozoravali da će od novembra biti najgori period, oni su pomjerili izbore da se baš dešavaju polovinom novembra", rekla je Željka cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

To pokazuje, dodaje predsjednica, da je sve rađeno politički motivisano i bez plana, osim ako plan nije da se izazovu neredi i ne održe izbori. Saglasan je i gradonačelnik Banjaluke. Igor Radojičić kaže da je vakuum nastao zahvaljujući problemima sa CIK-om i izbornim procesom, te da nije bilo razloga da izbori budu pomjereni.

"Grad ili lokalna zajednica ne trpi prestanak posla. Mora da radi i Dom zdravlja, i čistoća, i vodovod, i toplana i sve komunalne funkcije moraju da u kontinuitetu traju. Prema tome dok god ne dođe neko drugi ko će da zamijeni postojeće odbornike, načelnike i sl., mora da funkcioniše postojeća vlast. Trebalo ih je održati u oktobru i da se sada borimo s nekim drugim temama, jer imamo problema sa epidemijom", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Još samo dva mjeseca do nove godine, a pred lokalnim zajednicama je mnogo zakonskih obaveza. Na prvom mjestu svakako je donošenje nacrta i prijedloga budžeta, a istek mandata uz odluku CIK-a samo dodatno usložnjavaju situaciju, poručuje za ATV prvi čovjek Saveza opština i gradova Republike Srpske.

"Nekako mi se čini da je logično da CIK, kao što je svojom odlukom dala sebi za pravo da prolongira lokalne izbore, mislim da bi bilo logično da svojom odlukom definišu ovu situaciju, odnosno, onog momenta kada nam u potpunosti isteknu mandati, tj. kada ih preuzmu drugi novoizabrani načelnici i gradonačelnici ili stari, jednostavno da onda odemo sa svojih poslova", naglasio je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Sve ostalo bi, tvrdi Ćosić, bilo rizično, izazovno i otežavajuće za funkcionisanje lokalnih zajednica. Odluka o odgađanju izbora za 45, umjesto za maksimalnih 30 dana, koliko je dozvoljeno prema zakonu, bila je samo uvertira u kasnije događaje, tvrdi i većina ostalih lidera lokalnih zajednica širom Republike Srpske. Ako se rezultati izbora budu zbrajali mjesec dana, novi sazivi lokanih parlamenata, načelnici i gradonačelnici mandate će preuzeti tek sredinom decembra. U tom slučaju ne preostaje dovoljno vremena za donošenje nacrta budžeta za 2021. godinu.