Boris Pašalić

Isplata podsticaja uslovljena uplatom doprinosa

  • 07.02.2019. 16:15

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić održao je danas završne konsultacije sa Republičkim udruženjim poljoprivrednih proizvođača u vezi izrade novog Pravilnika o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2019. godinu.

Pašalić je izjavio je da će isplata podsticaja od ove godine biti uslovljena prijavom i uplatom doprinosa poljoprivrednih proizvođača.

"Poljoprivredni proizvođači imaće obavezu da sebi uplaćaju penziono i zdravstveno osiguranje od oko 120 KM mjesečno. Od nekih 22.000 korisnika podsticaja, oko 8.000 korisnika uplaćuje te obaveze, a cilj nam je da ih uplaćuju svi koji primaju podsticaje", pojasnio je Pašalić.

On je pozvao poljoprivrednike da u Poreskoj upravi prijave obaveze za prošlu godinu, jer je mehanizam takav da se u toku ove godine prijavljuju obaveze za prethodnu godinu.

"Narednih dana, kroz široku kampanju objasnićemo poljoprivrednim proizvođačima kako to treba da urade", rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je, nakon završnih konsultacija sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača u vezi sa izradom pravilnika o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2019. godinu, naglasio da je postignut visok stepen saglasnosti o najvažnijim mjerama.

"Očekujemo da će pravilnik biti objavljen do kraja februara, a nakon toga objavićemo pravilnik o kapitalnim investicijama. Nastojaćemo da najviše novca usmjerimo za nabavku mehanizacije, opreme i izgradnju objekata, a nešto manje u tekuću proizvodnju", dodao je Pašalić.

On je podsjetio da agrarni budžet za ovu godinu iznosi 71 milina KM, a osim toga, Ministarstvo ima još neka sredstva za povoljne kredite koji se plasiraju iz Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

"Tako da će našim poljoprivrednim proizvođačima kroz podsticaje i povoljne kredite na raspolaganju biti oko 180 miliona KM u ovoj godini", precizirao je Pašalić i dodao da je za kapitalne investicije planirano oko 12 miliona KM, odnosno 40 odsto više nego prošle godine.

On je dodao da će Ministarstvo ove godine, možda, pauzirati sa nekim mjerama, kao što je navodnjavanje, da bi sredstva bila usmjerena za nešto drugo, jer nema dovoljno novca.

"Proizvođači koji su imali po istom osnovu u prošloj godini obezbijeđena sredstva od 30 ili 35 odsto povrata za kapitalne investicije, ove godine će pauzirati da bi se dala prilika drugima", pojasnio je Pašalić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković istakao je da su predviđene iste subvencije za povrtarstvo i voćarstvo, ali da će biti drugačije raspoređene, dok će za uzgoj svinja biti blago povećane.

"Subvencije će biti snižene u oblasti mljekarstva, a visoke subvencije koje smo imali proteklih godina posljedica su najnižih otkupnih cijena mlijeka", kaže Marinković i dodaje da će ovaj iznos morati kompenzovati mljekare prilikom otkupa.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac pojasnio je da je Ministarstvo mljekarima ostalo dužno oko sedam i po miliona KM za podsticaje iz prošle godine što opterećuje budžet, te je predloženo da premija za mlijeko bude smanjena sa 0,30 KM na 0,25 KM, ali da isplate budu redovne.

"Mislim da ćemo sa rukovodstvom Srpske naći rješenje da se iznađe pet miliona KM koliko nedostaje da bi se popravio ovaj iznos", dodao je Usorac.

On je ocijenio da je situacija u mljekarskom sektoru veoma teška, podsjećajući da je 1996. godine bilo 17.600 proizvođača, a sada ih je 4.300, te da svaki dan neko odustane od proizvodnje mlijeka.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок