Prijedor

Isključeni SDS-ovci traže odgovor od stranke: Zašto postajete nestatutarna partija?

  • 25.06.2020. 19:29

Odbornici SDS-a u Skupštini grada Prijedora, za koje je predsjednik Gradskog odbora SDS-a Prijedor Milan Tubin saopštio da su isključeni iz stranke, najavili su danas da će se žaliti nadležnim organima stranke po dobijanju zvaničnih odluka o isključenju.

"Pitanja na koja mi nemamo odgovore jesu zašto vrh SDS-a ćuti, zašto SDS postaje nestatutarna partija, zašto ne poštujemo najviši akt sopstvene stranke", rekla je šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora Jovana Panić.

Ona je na konferenciji za novinare podsjetila da problemi u prijedorskom SDS-u nisu od juče nego je to situacija koja traje već dvije-tri godine i da je nastavljena jučerašnjim, kako je rekla, "`Fejsbuk` isključenjem".

"Zabranio nam je korištenje imena i simbola stranke. Zabrana korištenja prostorija na snazi je od februara prošle godine. Donosio je sankcije i ranije i postavljam pitanje iz čega nas je sad isključio", navela je Panićeva.

Ona je ocijenila da Tubin "ponavlja praksu obmanjivanja i javnosti i vrha stranke".

"On je vrhu stranke juče plasirao informaciju da smo mi bili na sjednici Skupštine grada Prijedora i da smo je napustili, a mi uopšte nismo bili pristuni", dodala je Panićeva.

Odbornica Sanja Rađenović rekla je da SDS ima Statut i Disciplinski pravilnik i da ovi dokumenti propisuju razloge i postupak isključenja, te predočila medijima i ove akte i razloge i proceduru isključenja.

"Ne vidim gdje smo mi prekršili ijedan od tih razloga da bismo bili isključeni. Milan Tubin, pošto je kasnije došao u stranku, on ne zna da postoje Statut SDS-a i Disciplinski pravilnik koji jasno to preciziraju", rekla je Rađenovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je pojasnila da za isključenje mora postojati procedura koja podrazumijeva da se zna ko je pokrenuo postupak isključenja, da se navede koji su razlozi za pokretanje postupka isključenja, da članovi za koje se pokreće postupak isključenja moraju biti upoznati i da se o tome moraju izjasniti.

"Mi nemamo odluku na osnovu koju bismo se mogli žaliti i na osnovu koje bi stranka mogla odlučivati dalje o našoj sudbini. Ako je to Srpska demokratska stranka u kojoj se ne poštuje ni Statut ni Disciplinski pravilnik, onda se mi ne možemo zvati demokratska, nego po Milanu Tubinu autokratska", rekla je Rađenovićeva.

Odbornik Slavko Švraka rekao je da je urušavanje SDS-a posebno zabrinjavajuće za osnivače SDS-a i da će se žaliti na Tubinove odluke Statutarnoj komisiji, Glavnom odboru, predsjedniku i Predsjedništvu SDS-a.

"Evo, sad, 30 godina je proteklo kako sam ja član SDS-a i treba da me isključi neko ko je došao juče. Od njegovog ulaska u SDS kao člana, a pogotovo kao rukovodioca, SDS je izgubila, da ne kažem prepolovila, broj glasova u Prijedoru", rekao je Švraka.

Prema njegovim riječima, Tubin je preuzeo prijedorski SDS nakon što je ta stranka na opštim izborima dobila 7.500 glasova, a on ostvario nepune 4.000 glasova, dok je na Izbornoj jedinici jedan preuzeo 15.500 glasova, a ostvario 9.000.

"SDS je u novembru /2019. godine/ rekao da nema nikakvog sporazuma sa SNSD-om, a Tubin je upravo to uradio u Prijedoru", podsjetio je Švraka i medijima predočio dokument koji to dokazuje i na kojem su pečat SDS-a i potpis Milana Tubina.

On je podsjetio da su odbornici SDS-a koji su lojalni stranci, ali ne i Tubinu, prošle godine u junu dobili akt o suspenziji, iako tu kategoriju ne poznaje ni Statut stranke ni Disciplinski pravilnik.

Gradski odbor SDS-a Prijedor sinoć je putem "Fejsbuk" stranice saopštio odluku o isključenju iz članstva SDS-a Jovane Panić, Sanje Rađenović i Slavka Švrake, a o tome je danas konferenciju za medije održao predsjednik ovog odbora Milan Tubin.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином