Investicije prioritet Vlade u narednoj godini

  • 30.11.2020. 19:12

Investicije i povećanje broja radnika, prioritet su Vlade Srpske u narednoj godini, potvrdila je to za ATV ministar finansija. To bi, kaže Zora Vidović, trebalo da poveća BDP i poboljša standard građana. Budžet za 2021. imaće tri prioriteta.

"Prvi prioritet su životi i zdravlje ljudi, tj. zdravstvo, drugo privreda i treće investicije. Želimo da u 2021. godini uduplamo iznos investicija onaj koji je bio u 2020. godini, a naravno to će sve ići na teret troškova. Očekujemo u idućoj godini zaista značajnu aktivnost u smislu investiranja i javna ulaganja u smislu nastavka izgradnje autoputeva i ulaganja u Elektroprivredu", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Srpska je dostavila primjedbe na novi aranžman sa MMF-om koji iznosi 1,5 milijardi dolara, na ono što se od nje traži. Predviđeno da 33 odsto od ukupnog iznosa pripada Republici Srpskoj. 
Poslodavci su zadovoljni dosadašnjim mjerama Vlade. Podsticaji koje smo dobili tokom pandemije, pomogli su da ne otpuštamo radnike, poručuje Saša Trivić. 

"Pored svih problema, mi smo ovu krizu "izgurali" bez nekih velikih posljedica. Za nas je jedini relevantan podatak Poreske uprave koji kaže za koji broj ljudi danas plaćamo poreze i doprinose, razlika je negdje oko 2.500 ljudi", istakao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Srpska će, kao i mnoge druge zemlje, ove godine zbog pandemije zabilježiti pad BDP-a. Ipak, on neće biti katastrofalan, tvrde ekonomisti. 

"Malo je privreda u svijetu koje neće završiti sa privrednim padom u ovoj godini. Pad BDP-a, on će biti manji od katastrofičnih prognoza koje su bile, međutim teško je bilo i predvijeti i tada, a i sada, ostalo nam je još mjesec dana koliko će u konačnici to biti", naglasio je Saša Grabovac, Udruženje ekonomista Republike Srpske "SWOT".

Povećanje BDP-a se očekuje u drugoj polovini naredne godine. Ono što ohrabruje jeste da nema smanjenja plata, a penzije će biti usklađene sa rastom plata i troškova života. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.