Poruka na međunarodni Dan nestalih

Institut za nestale BiH radi samo na pronalasku Bošnjaka

  • 30.08.2019. 19:05

"Samo da nađem posmrtne ostatke sina, sahranim ga i upalim svijeću, to čekam već 24 godine", priča neutješna majka Raduška Pavlović iz Vozuće.  

Pomaka u potrazi nema, ali ne gubi nadu. I danas je smogla snage, da na Međunarodni dan nestalih, prisustvuje parastosu i polaganju vijenaca, kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu.
 

"1995. godine zarobljen je u Loznoj, ja sam iz Vozuće. Zarobljen je živ, nikad ga ni živog ni mrtvog. A, muž mi je poginuo 1992. godine, isto Vozuća gore, Carina", kaže Raduška Pavlović.

"Tragaću za posmrtnim ostacima svog oca i brata sve dok sam živa", kaže Milka Kokut. Otac i sin ubijeni su na kućnom pragu, četvrtog maja 1992. godine u Sarajevu. Tijela su odvezena u nepoznatom pravcu. 

"Trenutno, u Istočnom Sarajevo tražimo 360. Ima dosta kosturnica gdje nije urađena DNK-a analiza i to sporo ide. Sve sporo ide, ništa se s mrtve tačke ne pokrene. Jedino mi svoju bol nosimo u našoj duši", navela je Milka Kokut. 

Institut za nestale BiH radi na pronalasku Bošnjaka, dok u potpunosti zanemaruje proces pronalaska nestalih Srba, poručio je to Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

U Srpskoj se traga za još 1670 nestalih boraca i civila. To je sramno, kažu i u Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civila Srpske i poručuju da čekaju formiranje Savjeta ministara kako bi uputili zahtjeve da se proces traženja nestalih Srba ubrza. 

"Da se izvrši revizija Instituta i rekonstrukcija. Ili, što je broj jedan, da se raformira institut i da se ide na entitetsko traženje nestalih kao što je bilo prije 1.1.2008.godine. Ja mislim da ćemo mi to uspjeti, jer ćemo tražiti od presjedavajućeg", izjavio je Veljko Lazić,zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civila RS. 

Učinićemo sve da se dinamika pronalaska nestalih ubrza, poručuje ministar Duško Milunović. Siguran je da Institut za nestale BH ima selektivan pristup.

"Kao što je selektivni pristup za Srbe, na nivou mnogo institucija na nivou BiH. Prije svega mislim na Tužilaštvo. Oni koji su počinili zločine ne budu procesuirani ili ako su procesuirani budu oslobađani optužbi kao što je sa naseromOrićem", rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS. 

Samo sa Ozrena još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima 129 Srba. U svim opštinama i gradovima Srpske danas su služeni parastosi i polagani vijenci u znak sjećanja na nestale i poginule. 
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић