Dragomir Anđelković

Inicijativa SDA pada u vodu pred srpskim jedinstvom

  • 25.01.2019. 11:51

Predstavnici srpskog naroda su zajedničkim nastupom poslali poruku da će svaki dalji pokušaj gušenja Republike Srpske biti iluzoran i dovesti do nestanka BiH, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je rekao da Republika Srpska ne može biti ugrožena spolja dok god je stabilna iznutra i zbog toga je veoma značajna inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se predstavnici svih partija iz Srpske okupe u zajednički front. 

"Ovde nije reč o stranci, niti pojedincu, već o nacionalnom interesu. Pokušaj otimanja imena Republici Srpskoj zapravo je pokušaj njenog gašenja i svođenja na puku administrativnu formu bez ikakve suštine", upozorava Anđelković. 

On ocjenjuje da će Bošnjaci koji su najavili pokretanje politikantske inicijative o preispitivanju naziva Republika Srpska vrlo brzo morati da se povuku jer to pada u vodu u sudaru sa iskazanom odlučnošću i jedinstvom Srpske i nedostatkom podrške međunarodne zajednice. 

Anđelković napominje da je u ovoj situaciji važno i reagovanje OHR-a i zapadnih faktora iz kojeg se vidi da su se "bošnjački političari preigrali". 

"Oni su se ili preigrali ili samoincijativno to uradili ili su žuto svetlo tumačili kao zeleno i suviše agresivno ušli u čitavu stvar na način koji očito stvara haos. To u ovim okolnostima kada se spremaju izbori za Evropski parlament ne može da naiđe na podršku čak ni zapadnih faktora", navodi Anđelković. 

On smatra da su ovu inicijativu SDA kao dnevnopolitičku igru smislili propali političari koji žele spriječiti formiranje institucija BiH koje podrazumijeva adekvatnu zastupljenost Srpske, kao i oni političari koji ne mogu da se dogovore o udjelu u vlasti i sada stvaraju nove probleme. 

SDA je najavila da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska. 

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, lideri svih srpskih parlamentarnih stranaka u BiH poručili su juče da će, ukoliko apelacija SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska bude podnesena, a Ustavni sud BiH prihvati da je razmatra, to smatrati flagrantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske na kojoj će donijeti odluku o budućem statusu Republike i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.