Pokret "Pravda za Davida" politizovan

"Infosrpska": Udar na Vučića i Dodika s ciljem udaljavanja Srbije od Srpske 

15:25, 29.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Neodmjerena izjava Davora Dragičevića, oca stradalog mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, adresirana na ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bez sumnje je dokaz da je pokret "Pravda za Davida" duboko instrumentalizovan i politizovan, te da njim preko ucvijeljenog oca rukovode mješovite grupe stranaca i domaćih saradnika, piše portal "Infosrpska".

"'Šta Vučić ima da traži ovdje? Ko je on? I on će tamo u Srbiji dobiti šta treba' - nije vapaj ucvijeljenog oca, koji s pravom traži istinu o tragičnom kraju svoga sina, već duboka politička parola i poruka smišljena u kuhinji stranih službi i njihovih domaćih izvršilaca, uperena na destabilizaciju Republike Srpske a sada, očigledno u paketu, i Srbije. I sam Vučuć je reagujući na optužbe Dragičevića rekao da se 'pokazalo da postoji koordinisani pristup drugih službi u BiH, kao i da postoji struja koja želi da udalji Srpsku od Srbije'", navodi se u tekstu. 

Portal "Infosrpska", prema informacijama kojima raspolaže od prijateljskih diplomatskih izvora, saznaje da "na instrumentalizaciji pokreta 'Pravda za Davida' u svrhu diskreditacije aktuelne vlasti u Republici Srpskoj i Milorada Dodika, kao i urušavanja Republike Srpske koordiniraju Robert Kort, šef engleske obavještajne službe (SIS) u Sarajevu, čije je predstavništvo ponovo otvoreno u BiH marta ove godine, uz pomoć Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH i njenih vođa, direktora Osmana Mehmedagića Osmice i njegovog zamjenika Trifka Buhe, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića i drugih". 

"U udaru na Republiku Srpsku a posebno na uvlačenje Srbije, odnosno Aleksandra Vučića u svu tu priču oko pokreta 'Pravda za Davida' djeluju Adam Šukalo, bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i jedan poznati banjalučki bloger koji sada djeluje izvan granica Republike Srpske, ali i Metju Džordan iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu koji se ovih dana angažovao da putem nekih beogradskih medija dramatizuje situaciju u Banjaluci ali i da uvuče Vučića u priču oko tih događanja", saznaje portal "Infosrpska". 

"Davoru Dragičeviću, ocu tragično nastradalog mladića, podatke i javne nastupe za nasrtaje na aktuelnu vlast u Republici Srpskoj, uz sugestije stranaca, kreira pomenuti banjalučki blogeri, kao i još neki poslušnici stranih službi, koji uz sadejstvo sa Adamom Šukalom, bivšim članom Srpske napredne stranke u Srbiji, događaje u Banjaluci potpiruje protiv Srbije i njenog predsjednika Vučića", dodaje se u tekstu. 

Na optužbe Davora Dragičevića koje preko Sarajeva šalje Vučiću, predsjednik Srbije je rekao da mu je teško da bude ličan i da odgovara ljudima koji su izgubili dijete, te da mu je problematično u izjavi ne ono što se odnosilo na njega, već da zabrinjava rečenica i pitanje šta neko iz Srbije ima tu da radi. 

"Zanimljivo je da se sva priča oko inteziviranih protesta u Banjaluci i pokušaja uvlačenja Srbije u tu priču, realizuje ovih dana, čim je i zvanično potvrđeno da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin 17. januara dolazi u Srbiju", navodi se u tekstu.