Opšti izbori

"Infosrpska": Predizborne tenzije unutar SDS-a

  • 20.08.2018. 11:52

Kako se izbori u BiH bliže, rastu tenzije unutar najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj - SDS-u, objavio je portal "Infosrpska.ba".

Isti izvor navodi da "nakon što je lider stranke i predsjednički kandidat Vukota Govedarica za naredne izbore ciljano marginalizovao bivšeg lidera SDS-a Mladena Bosića, dajući prednost na predstojećim izborima gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću, nesloga unutar SDS-a između Bosićeve i Govedaričine struje tajno bukti". 

"Bosić mu to neće oprostiti - poruka je koju je na znanje poodavno dobio Govedarica i koja mu ne da mira. Vukota Govedarica će igrati samo jedno ljeto, do 8. oktobra. Poslije toga neće biti niko i ništa jer će, odmah nakon poraza za predsjedničkog kandidata u Republici Srpskoj, biti smijenjen i ostati samo obični član SDS-a, poručila je grupa oko Mladena Bosića vodećim SDS-ovcima ali i Vukoti Govedarici direktno", ističe se u tekstu. 

U tekstu se dodaje da će "Bosićeva struja kao najozbiljnijeg kandidata za Govedaričinog nasljednika predložiti Radu Savića, načelnika opštine Lopare, iako se, kao mogući Govedaričin nasljednik pominjao i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine". 

"Međutim, Bosićeva dominantna struja unutar SDS-a smatra da je Mićić više okrenut biznisu i da je kao jedan od najbogatiji političara u Republici Srpskoj u javnosti već percipiran kao političar koga više interesuju pare od opšteg dobra građana. Zato prednost dobija mlađi Rado Savić. Mićić od toga i ne pravi dramu jer mu je Govedarica, u slučaju pobjede 'Saveza za pobjedu' na izborima obećao premijersku funkciju", navodi se u tekstu koji je objavio portal "Infosrpska.ba". 

Isti izvor naglašava da su "predstavnici američke administracije u Sarajevu, pored zavidnih novčanih sredstava političkim strankama okupljenim oko 'Saveza za pobjedu', kao i organizatorima protesta 'Pravda za Davida' koji poseban scenario pripremaju neposredno pred održavanje opštih izbora, vršili i direktan uticaj u pogledu kreiranja izborne liste unutar SDS-a, prije svega preko poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandre Pandurević". 

U tekstu se pojašnjava da je "SDS-u sugerisano da se na njihovoj izbornoj listi ne smije naći Dragomir Vasić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je osumnjičen od Tužilaštva BiH u toku 2014. godine za navodno izvršenje zločina u Srebrenici". 

"Kolika nesigurnost vlada u redovima najjače opozicione partije u Republici Srpskoj govori i podatak da se u okviru njihove stranke razmatra mogućnost donošenja i odluke da svaki budući poslanik SDS-a, bilo da je riječ o Narodnoj skupštini Republike Srpske ili Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, mora da ovjeri izjavu kod notara, kojom bi se obavezao da bi bio dužan da 150.000 KM uplati stranci, ukoliko je nakon izbora napusti ili pređe u neku drugu političku partiju, s obzirom da po važećim zakonskim rješenjima u takvoj situaciji poslanički mandat odnosi sa sobom", naglašava se u tekstu. 

Prema pisanju ovog portala, i tu je došlo do nesloge unutar SDS-a jer "pojedini funkcioneri bliski Bosiću taj prijedlog smatraju za Govedaričinu glupost", jer bi usvajanjem tog prijedloga ova stranka unaprijed odredila cijenu svoga poslanika i time faktički transparetno uputila poziv drugim političkim opcijama da potplate njihove članove". 

"Niko još ne zna u kakvom će formatu SDS dočekati same izbore i ko za koga igra. No, većina se unutar stranke slaže da je izbor Govedarice za lidera SDS-a i kandidatura za predsjednika Republike Srpske avanturizam najveće opozicione stranke u kojoj sve bukti", navodi se u tekstu.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином