Izvještaj Savjetu bezbjednosti

Inckov izvještaj o Srpskoj obična laž i brutalna manipulacija

  • 11.05.2019. 19:19

Izvještaj Valentina Incka Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija je najobičnija laž i brutalna manipulacija. Riječ je o izmišljenim optužbama na račun Republike Srpske da bi se skrenula pažnja sa problema koje u BiH izaziva SDA. 

Ovo je poruka predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović, koja je komentarisala izvještaj visokog predstavnika u BiH koji je savjetu Savjetu bezbjednosti UN-a predstavljen prije tri dana. Redom je odbacivala Inckove navode u izvjštaju. 

Komisija za Srebrenicu, ističe predsjednica Republike Srpske, nije formirana da bi preispitivala sudske odluke već da doprinese pomirenju i istini. ''Zašto nekome smeta da se traži istina ako je sve što su ovdje radili strani faktor i bošnjački političari ispravno", upitala je predsjednica. Odbacila je i navode iz izvještaja da je formiranje rezervnog sastaval Policije stvaranje Vojske Republike Srpske koji su, smatra, namjerno plasirana laž. Ističe da je pozivanje na bonska ovlašćenja svjesno ubacivanje klipova u evropski put BiH. Republika Srpska u potpunosti odbacuje Inckov izvještaj.

"Odbacujem tvrdnju da ukidanje Visokog predstavnika traže oni koji žele da destabilizuju zemlju zato što ukidanje Visokog predstavnika traže oni koji žele da vide evropski put, po logici stvari zemlja koja ima Visokog predstavnika nije stabilna pa ne znam šta onda tu ima da se destabilizuje", kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Da je izvještaj Valentina Incka pun laži smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da će Republika Srpska zatražiti da Incko izvještaje podnosi i Parlamentu Republike Srpske. Ukoliko to odbije dokazaće da ignoriše Dejtonski sporazum koji je i uveo instituciju visokog predstavnika. Ukoliko prihvati, kaže Dodik, moći će da čuje mišljenje najviše zakonodavne institucije. 

Poručuje i da Republika Srpska neće prihvatiti ni jednu Inckovu odluku jer su sve koje je donosio bile  pogrešne. Ipak, kaže da razumije zašto Incko izmišlja probleme gdje ih nema. Enormno visoka plata i beneficije koje mu donosi funkcija, dovoljan su razlog, smatra Dodik. 

"Kako mu ne dosadi da laže i da podmeće stvari koje podmeće na SB i nekim drugim mjestima, a u nekom pragmatičnom smislu razumijem jer on pokušava da dramatizuje situaciju da već oprobanim metodama satanizacije Republie Srpske da sačuva pažnju faktora koji odlučuju i BIH kao nestabilno društvo u kome je remetilački faktor RS da bi prije svega održao svoju platu od 24 000 evra", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Odbačene su i Inckove tvrdnje po kojima su izvještaji koje Savjetu bezbjednosti šalje Vlada Republike Srpske nelegalni. To nije tačno jer  Dejtonski sporazum ne sprečava entitete da komuniciraju sa međunarodnim organizacijama a izvještaji Vlade Srpske citiraju se u Savjetu bezbjednosti, poručili su Dodik i Cvijanovićeva. Rečeno je da Incko lažima okrivljuje jednu stranu u BiH a zanemaruje pogubne procese Bošnjaka i Hrvata koji ne rešavaju probleme u Federaciji a koji se reflektuju i na nivo BiH.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм