Radovan Višković

Imena ministara još nisu poznata

  • 11.12.2018. 19:27

Još traju pregovori o sastavu buduće Vlade, a SNSD će, sigurno, imati osam ministarstava, potvrđuje za ATV mandatar Radovan Višković. Imena ne otkriva. Sve će, kaže, biti poznato na sjednici parlamenta Srpske, kada će poslanicima predložiti sastav Vlade.

Sjednica bi, kako je najavio lider SNSD-a Milorad Dodik, trebalo da bude održana 17. decembra. Radovan Višković poručuje da mu još nisu stigli prijedlozi imena ministara iz svih stranaka i grupa, koje će imati svoje predstavnike u Vladi.

"Ja još nisam dobio prjedloge svih političkih  partija, prema tome ja ovog momenta ne znam personalni sastav Vlade. Nisam dobio prijedlog ni DNS-a, ni SP. Prema tome, jedini koji su mi poslali prijedlog su Ujedinjena Srpska i NDP," rekao je Višković.

Kako ATV saznaje, u Vladu će veliki broj aktuelnih ministara, ali i novih lica. Ministarstvo prosvjete i kulture bi, kako saznajemo, trebalo da pripadne Ujedinjenoj Srpskoj, a u ministarsku fotelju mogla bi Natalija Trivić. U ministarstvo finansija će Zora Vidović iz Poreske uprave. Alen Šeranić, izvjesno je, baviće se zdravstvom. Boris Pašalić bi mogao dobiti resor poljoprivrede, a  DNS-ov Dragutin Rodić pominje se kao ministar saobraćaja. 

Kako ATV saznaje, Paviću su ponuđena dva resora i to jedno koje popunjava Srbin, a drugo Bošnjak, pa bi u ministarstvu uprave i lokalne samouprave, mogla da ostane Lejla Rešić. Izvjesno je da će jednog ministra dati i Nedeljko Čubrilović, a njegov kadar bi mogao na čelo ministarstva trgovine i turizma. Ono što je gotovo sigurno, Srebrenka Golić ostaje u svom ministarstvu. I Petar Đokić mogao bi da zadrži stolicu Ministra energetike i rudarstva, dok se još ne zna ko bi mogao da bude ministar novog Ministarstva privrede, iako se ranije  spekulisalo da je to mjesto ponuđeno NDP-u. Svoje resore nastaviće da vode, kako saznajemo, Anton Kasipović i Zlatan Klokić.

Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, poručuje da će objavljivanje imena budućih ministara ostaviti mandataru. Ono što je sigurno, kaže Cvijanovićeva, je da će budući saziv imati veliku podršku u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da će je činiti veći broj stranaka nego do sad. 

"Sigurna sam...Vlada će sada biti nešto malo šira, u smislu više koalicionih partnera, nego ranije. To daje neku dodatnu sigurnost i u Parlamentu, jer će postojati komotna većina. Mislim da će biti i kvalitetnija rasprava, jer je ranije postojala blokovska podjela," rekla je Cvijanovićeva.

Na sjednici Parlamenta Srpske, prošle sedmice, usvojen je novi Zakon o republičkoj upravi, kojim je promijenjen djelokrug pojedinih ministarstava, uvedeni su neki novi resori, a ukinuto je Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, koje će ubuduće postojati kao sekretarijat. 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.