Poslije Omarske

I Kozarac predao inicijativu za osnivanje opštine

  • 24.10.2019. 16:03

Inicijativni odbor za osnivanje opštine Kozarac saopštio je da je Skupštini grada Prijedora dostavio inicijativu za osnivanje opštine Kozarac u kojoj su predstavljene mogućnosti efikasnog obavljanja poslova iz nadležnosti opštine.

Od Skupštine grada Prijedora inicijativni odbor traži da u zakonskom roku razmotri ovu inicijativu i da dostavi mišljenje Vladi Republike Srpske na dalje postupanje.

Uz inicijativu su dostavljeni i elaborat o opravdanosti osnivanja opštine Kozarac i potpisi građana.

Elaborat o opravdanosti teritorijalne promjene sačinila je grupa autora, a u njemu su navedeni, između ostalog, podaci o kulturno-istorijskom razvoju područja, uslovima, mogućnostima i opravdanosti osnivanja opštine Kozarac, o društvenim, ekonomskim, fiskalnim i upravnim potencijalima, o infrastrukturi, geografskoj povezanosti, prostornom planiranju i o društvenom interesu.

Istu inicijativu 9. oktobra ove godine prijedorskoj Skupštini grada dostavio je i inicijativni odbor za osnivanje opštine Omarska.

Prema Zakonu o teritorijalnoj oganizaciji Republike Srpske, inicijativa za osnivanje opštine mora imati saglasnost lokalne skupštine.

Inicijativu za teritorijalnu promjenu može podnijeti najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području za koje se zahtijeva teritorijalna promjena, organ lokalne zajednice ili Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Od stupanja na snagu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske prije deset godina, Stanari su jedina novoosnovana opština u Republici Srpskoj.
 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.