Sastanak Golić-Crnadak

Hrvatska da preispita odluku o odlaganju nuklearnog otpada

  • 17.09.2019. 14:19

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je danas uvjerenje da će Hrvatska još jednom preispitati svoju odluku o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, ukoliko želi dobre odnose sa BiH.

Ona je nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igorom Crnatkom rekla da se Hrvatska u odluci da izabere tu lokaciju vodila time što je to područje slabo naseljeno, pretežno srpskim stanovništvom, koje je u većini protjerano tokom rata, a nisu se vodili time da je sa druge strane granice ugroženo više od 200.000 ljudi koji se pretežno bave proljoprivredom i pčelarstvom.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Srpske proglasila Park prirode "Una", što je dobar mehanizam zaštite tog područja koji se nalazi u neposrednoj blizini Trgovske gore, te napomenula da se taj park prirode nastavlja na Nacionalni park "Una" u Federaciji BiH.

Crnadak, koji će sutra u Beču učestvovati u radu skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je da će delegacija BiH o ovom problemu upoznati u direktnom razgovoru generalnog sekretara te agencije.

On je dodao da će delegacija BiH iznijeti čvrste agrumente i detaljno obrazložiti zašto odlagalište ne treba da bude na Trgovskoj gori, nego da treba naći neko bolje rješenje.

Crnadak je najavio da će o tom pitanju uslijediti i razgovori sa ministrima inostranih poslova Slovenije i Hrvatske.