Mitropolit dabrobosanski

Hrizostom: Savindan je za Srbe najveći nacionalni dan

  • 27.01.2019. 12:57

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je danas u Foči da je Savindan za Srbe najveći nacionalni dan.

Mitropolit je u obraćanju vjernicima u Hramu Svetog Save naveo da Srbi danas slave svog prvog učitelja, onoga koji je svom narodu najviše dao i koji se cjelovito posvetio srpskoj crkvi i državi. 

On kaže da je srpski narod sa Svetim Savom postao hristijanizirani narod. 

"Hristijanizacija našeg naroda je krenula negdje od petog, šestog vijeka, ali je završena upravo sa Svetim Savom, jer je Sveti Sava, za razliku od misionara prije njega, govorio srpskom narodu srpskim jezikom, govorio je od svog srpskog srca srpskim srcima i oni su ga razumjeli. Povjerovali su njemu i preko njega povjerovali u samog Hrista, koga je on na najbolji način približio srpskom narodu", rekao je Hrizostom. 

Vladika dabrobosanski je poručio da je najvažnije biti narod Hrista Gospoda, koji vjeruje u Boga iskreno kao što je Sveti Sava činio. 

"Možda je to lako reći, teško je ispuniti. Upravo moramo sebe da primoramo da, vršenjem volje Božje, bivamo svaki dan bolji, time i srećniji", rekao je Hrizostom. 

On je podsjetio da se ove godine slavi veliki jubilej - 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali i 800 godina od osnivanja eparhije dabrobosanske. 

"Sveti Sava je prije 800 godina mislio na narod koji je živio u našim predjelima, mislio je na sve Srbe od Stona, Hercegovine, cijele Raške, Srbije, cijeloga Balkana", rekao je mitropolit Hrizostom. 

Za svetosavski hram u Foči, mitropolit je naglasio da je dokaz revnosti i ljubavi prema Svetom Savi, te da je plan da se osveti 2020. godine, nakon što u potpunosti bude opremljen i završen. 

Arhijerejskoj liturgiji u Hramu Svetog Save prisustvovao je veliki broj vjernika, a mitropolit je istakao da je puna crkva, uprkos mrazu, dokaz da je pravoslavlje toplije od svake hladnoće. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.